Отиде си световноизвестният режисьор Жан-Люк Годар

Авторът на "До последен дъх" почина на 91 години
Обновена: 13 сеп 2022 11:52 | 13 сеп 2022 11:49, Петя Славова
8
Отиде си световноизвестният режисьор Жан-Люк Годар
Снимка: БГНЕС

Френско-швейцарският режисьор Жан-Люк Годар почина на 91 години, съобщи вестник "Либерасион" по информация на неговото семейство и близки.

Годар е един от водещите фигури във Френската нова вълна. Режисьор - бунтар и филмов критик, той създава изцяло нов авангарден кино изказ, който оказва влияние върху монтажната техника и кино похватите, повлияли на режисьорите и до днес.

Ранните му творби оказват голямо влияние върху развитието на световното кино. Филмовият дебют на Годар "До последен дъх" с Жан-Пол Белмондо и Джийн Сибърг излиза през 1960 г. Особеността на филма е, че сценарият е написан от Годар и Франсоа Трюфо преди началото на снимките, а диалозите са измислени от актьорите в процеса на работа.

 "Малкият войник", "Жената си е жена", "Лудият Пиеро", "Алфавил", "Китайката", "Да живееш живота си" са само част от знаковите заглавия, които завещава.

Роден в Париж, Годар споделя, че е израснал в буржоазно семейство, от което избягва и влиза в света на киното. "Тогава открих, че светът на киното е най-буржоазното семейство, което съм виждал някога.", отбелязва той.

През 70-те години Годар заснема много документални филми и материали на политическа тематика – за палестинската революционна организация, за комунистическите страни (заминава в Прага да заснеме тайно „Правда“), но повечето от тези филми не виждат бял свят.

В началото на 70-те години на ХХ век мотоциклетна катастрофа отдалечава за две години режисьора от киното. "Всичко върви добре" (1972) отбелязва завръщането му към правенето на филми. През XXI век създава "Ода за любовта" (2001) – разказ за любовта, срещата, плътската страст, раздялата и преоткриването, разгледани при три поколения. Последните филми на Годар са "Нашата музика/Notre musique" (2004) и "Moments choisis des histoire(s) du cinéma" (2004), припомня БГНЕС.

Носител е на множество отличия, сред които Златен лъв, Златна мечка, Сребърна мечка за най-добър режисьор и Златна палма. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: кончинаЖан-Люк Годар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
a преди 1 година
Невероятен режисьор дал изключително много на световното кино! Поклон!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До5 - Какво като е бил на 80.. Това не пречи на б.ю..л.г...ар ТВ -тата да пускат повече класически филми или да има канал само за такива , а не да зарибява народеца с т..ю..р.к , екшъни и ч..а..л....га а , да не забравя шоуто на рачкапръдлето и нему подобни
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...ами как да има коментари от 20 -25 годишни като те когато са почнали ( евентуално) да гледат филми Годар е бил на около 80 години..... може да ги питате и за английската кралица, също нищо не им е известно...при тази разлика в годините,така че хайде малко по-реалистично
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Стефан Цанев и Господ не го ще!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Под статия за Годар 2 коментара, под статии за Кремълското Джудже 200. Пpoст народ.
2
1
 
11
 
! Отговори
Светла му памет преди 1 година
Голям творец, Бог да го прости.
1
1
 
9
 
! Отговори
Светла му памет преди 1 година
Голям творец, Бог да го прости.