Спилбърг за живота си: От проблемния брак на родителите му до антисемитски тормоз

Режисьорът обърна камерата към детството си в биографичен филм
13 сеп 2022 20:08, Петя Славова
15
Спилбърг за живота си: От проблемния брак на родителите му до антисемитски тормоз
Снимка: БГНЕС

Стивън Спилбърг най-накрая обърна камерата към собственото си детство - от проблемния брак на родителите му до антисемитския тормоз - и новият му филм "Fabelmans" получи световната си премиера по време на звездния уикенд на филмовия фестивал в Торонто, предава БГНЕС.

Смятан за един от най-великите живи холивудски режисьори с класики от "Челюсти" до "Изкуствен интелект", Спилбърг разказа на възторжената публика как отдавна е искал да направи такъв дълбоко личен филм, но в крайна сметка е бил мотивиран от "страха" от пандемията.

"Не мисля, че през март или април 2020 г. някой е знаел какво ще бъде състоянието на изкуството, състоянието на живота дори след една година", каза Спилбърг. "Просто почувствах, че ако ще оставям нещо след себе си, това е разказа за майка ми, баща ми и сестрите ми", каза той след прожекцията на най-големия филмов фестивал в Северна Америка.

Филмът, който проследява младия Сами Фабелман и неговото семейство, и който ще излезе на екран през ноември, технически е полуавтобиографичен, паралелите със собствения живот на Спилбърг едва ли биха могли да бъдат по-ясни. Подобно на истинския Спилбърг, Фабелманови се преместват от Ню Джърси в Аризона и накрая в Калифорния, като Сами се влюбва в киното и усъвършенства занаята си като млад режисьор с помощта на амбициозни приятели и импровизирани трикове с камерата. Макар режисурата и създаването на филми да са източник на комфорт и бягство за младия Сами, филмът се занимава директно с проблемите му у дома, включително в брака на родителите му, изиграни от Мишел Уилямс и Пол Дано. Друга част от филма припомня антисемитските подигравки на двама хулигани в калифорнийската му гимназия - реален инцидент, който Спилбърг казва, че е искал да включи във филма, без да го поставя на централно място.

"Тормозът е само малък аспект от живота ми. Антисемитизмът е аспект от живота ми, но не е някаква ръководна сила за мен", казва той. "Това ме накара да осъзная много, много добре, че съм аутсайдер, докато растях."

Преди прожекцията Спилбърг отбеляза, че това е първият негов филм, който е официално включен в програмата на филмов фестивал, което бележи поврат на събитието в Торонто.

Международният филмов фестивал в Торонто (TIFF), известен с големите си кинофенски тълпи, както и с участието на звезди от А-листата, беше сериозно засегнат от пандемията, но тази година се завръща с препълнена зала и червени килими.

Спилбърг увери публиката в Торонто, че съобщенията, че може да се оттегли от Холивуд, след като най-накрая е направил биографичен филм, са далеч от действителността.

"Не е защото съм решил да се пенсионирам и това е лебедовата ми песен, не вярвайте на нищо от това!", каза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.