"Убийството на един журналист" открива "София документал"

Човешките права във фокуса на третото издание на фестивала
19 сеп 2022 10:18, Петя Славова
4
"Убийството на един журналист" открива "София документал"
Снимка: София Документал

Стартира третото издание на фестивала за документално кино "София документал". Събитието ще продължи до 28 септември.

Фокусът тази година е човешките права. Ще бъдат представени 28 документални филми от България, Европа и света, като след всяка прожекция ще има дискусия с екипа на продукцията или експерти в областта, която е засегната във филма.

Основната тема на тазгодишното издание на фестивала е отстояването на демократичните ценности като свободата на словото и борбата против дискриминацията.

Американският филм "Убийството на един журналист" ще открие тази вечер фестивала в Ларгото под купола. Режисьорът Мат Сарнецки показва отблизо разследването на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк и разкрива разтърсващите мащаби на корупционните връзки в политическия елит.

28 филма от 16 държави, сред които Франция, Швеция, Германия, Литва, Украйна, Чехия, Дания и Великобритания са включени в селекцията на „София документал“.

Зрителите ще могат да видят и две български премиери. За първи път в България ще бъде показан "Нямаш място в нашия град". Филмът е първата копродукция на HBO Max за България и пренася зрителите сред футболната агитка в Перник.

С другото българско заглавие "Колите, с които нахлухме в капитализма" на тандема Борис Мисирков и Георги Богданов ще бъде закрит фестивалът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФондацияКонрадАденауер......поздравява останалите 3,5 милиона българи с филма "Нямате място в нашата държава ние вече ви притежаваме" .
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За послушните добре гледани месирки в колониална България няма такава опасностКраварската демокрация ги пази
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'отстояването на демократичните ценности като свободата на словото и борбата против дискриминацията' --- демокрация значи 'власт на народа', а като чужд народ нахлуе и живее на твоя сметка това демокрация ли е?