"Как се научих да летя" с награда в Талин

Филмът на Радивое Андрич е и с българско участие
29 ное 2022 18:09, Петя Славова
2
"Как се научих да летя" с награда в Талин
Снимка: София Филм Фест

26-ото издание на кинофестивала в Талин "Black Nights" приключи, а сред наградените филми е и "Как се научих да летя" – най-новата творба на любимия на няколко поколения сръбски режисьор Радивое Андрич ("Светкавици", "Когато порасна ще стана кенгуру").

Още по темата
Копродукцията на Сърбия, Дания, България и Гърция бе удостоена с наградата на Европейската асоциация за детски филми (ECFA) от жури в състав Маргарит Корнелиус, Никола Джоунс и Лео Пекала.

"Наградата ECFA се присъжда на красиво реализиран, модерен филм за порастването, който съдържа в себе си много пластове. Подобни истории често се свързани с първи сърдечни тръпки и приятелства, но в този филм също се отразява отзвука от войната в една сплотена в миналото фамилия. Семейството е съставено от персонажи, с които всеки от зрителите може да се асоциира, а животът им ще се промени драстично след една трагична загуба по време на тази лятна ваканция.

В основата на "Как се научих да летя" е роман и без съмнение авторите на филма са превърнали текста в истинско кино. Забавни диалози са съчетани с красиви места, на които се развива действието; операторската работа е чудесна, а монтажът ни дава възможност да си представим всички ние – зрителите, че също сме 12-годишни и сме на лятна ваканция." (мотивация на журито на ECFA).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
питайте киро крастала как се е научил да лети