Гор срещу Буш, или краят на разума

Новата книга на Ал Гор "Атака срещу разума" изобличава Буш и администрацията му за глупави решения по еко въпросите
26 мар 2009 12:10, Елена Пенева
2
Гор срещу Буш, или краят на разума
Корица: Европейски екологичен фестивал

След изключително обсъжданите и успешни книга и филм „Неудобната истина“ на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор, той идва с нов бестселър на същата тема.

Заглавието му е „The Assault on Reason“/„Aтака срещу разума“.

Книгата представлява анализ на световните проблеми, с акцент върху политиката, бизнеса, икономиката, карбоновата криза, екологията и военните инвазии на САЩ.

В книгата си Гор се занимава и с проблемното развитие на демокрацията и спорната роля на медиите в Америка в сегашната кризисна действителност и отражението на това върху целия свят.

Основният въпрос е как политиката на страха, потайността и сляпата вяра покварява процеса на вземане на решения, дискредитира демокрацията и застрашава САЩ и света?

В „Aтака срещу разума“ Ал Гор открито заявява своята позиция срещу Джордж Буш и некомпетентната му администрация.

Екоактивистът твърди, че през двата си мандата те напълно са игнорирали „ясните предупреждения“ за настъпващите промени.

Така „разум, логика и истина играят много малка роля в начина, по който Америка взима важни решения“, затова и общественото мнение в страната е разфокусирано и неясно. Именно тази „атака срещу разума“ е насочена персонално към бившите вече управляващи, които не са се съобразили с мнението на изтъкнати експерти по отношение на глобалното затопляне.

Отгоре на всичко са отказали да оповестят публично важни детайли от процесите на глобалното затопляне.

В сравнение с първата си книга „Неудобната истина“ тук Ал Гор много по-пламенно и непримиримо критикува демокрацията в САЩ, политиката на президента Джордж Буш и мълчанието по важните еко-въпроси.

Заключението обаче не е съвсем мрачно. Според Ал Гор все още не е късно да се завърти кормилото във вярната посока.

Носителят на Нобеловата награда за мир за 2007 е избиран за член на американската Камара на представителите през 1976, 1978, 1980 и 1982 и за сенатор през 1984 и 1990 г.


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Юдаизмът в атака срещу Християнството - 2000 години опити за неговото унищожение.