Гери Турийска: от приказка на приказка

Тя пише музика, поезия и проза и пее. И плете приказки...
Обновена: 16 ное 2010 16:06 | 15 ное 2010 16:39, Елена Пенева
44
Гери Турийска: от приказка на приказка
Снимка: Личен архив

Гери Турийска е автор на много от най-известните текстове на български поп песни (“Ти” и "Не мога" на Нина Николина,“Чуваш ли ме” на Графа и Мария Илиева), както и съвсем скорошните "Герой" на Тома и “Близо” на Рут.

Преди около месец издаде първата си прозаична книга (и втора по принцип – след стихосбирката "Слон, мухи и разни работи").

„Приказка за вечността“ (в съавторство със Стоян Динков) стартира и интерактивния литературен опит “Кутия за приказки”, който тепърва ще се развива с подготовката за втората си част.

Междувременно Гери представи и своя първи музикален проект – приятелската група Rubikub, в която тя пее музиката и текстовете, които сама пише.

Иначе вече година Гери води собственото радиопредаване "На път за вкъщи с Гери" всеки делничен ден от 4 до 6 следобед и има идея за още едно, репортерства в музикална интернет телевизия и пише в няколко хубави списания. Блогва активно на gerituri.blogspot.com.

О, да не забравим: в свободното си време плете. Шалове, шапки и цветя в новосъздадената си линия Shapkashal. До терлици и чорапи не е стигнала. Все още!

„Приказка за вечността“ е книга – поетичен диалог между теб и Стоян Динков, написана в социална мрежа. Как по-точно се роди?

„Приказка за вечността“ е любовна история отвъд времето. Става дума за комуникацията – как я губим помежду си – сега и във всичките си прераждания, след които забравяме. Такава книга диалог трябва да се пише от двама, защото ако авторът е мъж или жена, винаги изхожда от специфичната си гледна точка. Затова я писахме заедно – когато двама души си подават топката, е много по-лесно и приятно.

Аз винаги съм искала да направя поезия в диалог – единият пише, другият му отговаря в стихове и така дава посока на разговора. Такава е и последната част на „Приказка за вечността“ – тя преминава от разговор в поетичен диалог. Със Стоян се познаваме от много години и вътре има много истински истории. Книгата съдържа част от нашата комуникация, която по-късно е редактирана и допълнена от любовната нишка.

Твоят приятел не ревнува ли от тази книга?

Не, той знае, че това е литература. Като читател предпочитам истинските истории, но като писател предпочитам да използвам въображението си.

Трудно ми е да повярвам, че книгата е само литература – не се ли увлече емоционално?

Разбира се, че има емоция – за да се получи истинско, е задължително. Въпреки това става дума за литература. Хората на изкуството винаги оплитат живота си с това, което правят, те в крайна сметка го изкарват от себе си. Музата танцува на изключително тънката граница между вдъхновението и влюбването.

Теб какво те вдъхновява?

Всичко. Много се дразня на хора, които мрънкат, че няма за какво да пишат. Как няма? Само един фас на улицата може да ти разкаже купища истории – кой го е хвърлил, защо го е хвърлил точно там, чакал ли е някого, какво си е мислил, как го е държал... Всяко малко нещо е зрънце в гигантска история.

Животът ти е много свързан с музиката. Книгата имаше ли музикален фон?

Да. Аз не мога да пиша, без да слушам музика. Изолирам се в нея, запушвам се от света. Докато пишех книгата, слушах една много странна певица – Elsiane. Имам и една колекция от мантри в случайни аранжименти – и тя помогна доста...

Да разбирам, че вярваш в прераждането...

Ами да... Иначе какъв е смисълът? Изглежда ми логично и се успокоявам с тази мисъл.

Ти стара или нова душа си?

Вярвам, че на старите души по-лесно им се реализират нещата, докато младите страдат повече и срещат повече трудности, с които се борят, за да натрупат тази информация.

А вярваш ли в идеята за сродните души?

Не вярвам в случайността и съм убедена, че не срещаме никого случайно. С всеки в живота си ние обменяме идеи и опит. Вярвам абсолютно. Времето е илюзия, а любовта – не. Затова съм винаги влюбена.

Това е първата ти книга с проза. Какво е различното от писането на текстове за песни и поезията?

Текстът на песен е най-ограничаващото нещо. В поезията и прозата можеш да се оставиш текстът и въображението да те водят, а в текста на песен се съобразяваш с настроение на мелодия, кой го пее, какъв е човекът, какво му отива да изпее, как да се асоциира, какво би почувствал той като свой текст, рамката на мелодията и броят срички, гласните, които певецът обича да пее...

Какви текстове на песни харесваш ти? От кого се учиш?

По-изчанчени текстове обичам, които за съжаление на български малко трудно се получават. Харесвам текстовете на Robyn, на Аланис Морисет, на Bjork... Точно в момента ме описва I like birds на Eels. В него пичът е в много добро настроение и се кефи на птички. И понеже в момента е красив и топъл ноември, и аз така...

Фатална жена или Лолита?

И двете са тъпи. Женствеността не може да се категоризира. Един мъж може да се влюбва в коренно различни жени.

Но повечето си имат типове. Твоят какъв е?

Мъжът до мен трябва да е малко или много свързан с изкуството. Което не значи, че не мога да се влюбя в счетоводител. Просто трябва да имаш отношение към това, за да разбираш специфичните състояния на другия.

След почти 10 години в българската музика наскоро представи собствен проект с авторски песни и текстове. Разкажи за Rubikub!

Rubikub е замислен като отворен проект – не искам да се ограничавам с „това е моята група, свиря само с тях“. Една мелодия може да бъде облечена с много дрехи и аранжименти. Можем да сме клубни, можем да сме рок, можем да сме джаз. Всичко зависи от погледа, който се прави с ангажимента. Вече представихме и клубен, и инструментален вариант на Rubikub и вървим напред!

Отишла си при композитора Мага, за да пееш, а след това станахте двойка в живота и един от най-значимите творчески тандеми в българската поп музика. Как той те отказа от собственото ти пеене?

На повечето хора това им убягва – преди да пиша текстове за музика, аз исках да пея. Но сега си казвам: добре че не стана тогава. Много съм щастлива, че пропуснах целия възход и крах на българската поп музика. Защото ако тогава бях започнала, всичко за мен щеше да приключи през 2002 година. И едва ли щях в момента да правя нещо свързано с музика.

Сега е по-спокоен моментът и се чувствам свободна да правя това, което ми харесва, без да ми пука дали биха го въртели телевизиите и радиата.

Като вътрешен човек как си обясняваш тоталния крах в българската поп музика – медиите, изпълнителите или феновете го предизвикаха?

Според мен нещата са взаимосвързани. Как хората да искат да слушат българска музика, ако не са я чували? Трябва медиите да дават поле за изява на музиката, за да се види харесва ли я аудиторията или не. А не музикалните редактори предварително да решават вместо нея.

Заедно с книгата ти стартира проекта “Кутия за приказки”. Какво представлява той?

Идея, която първоначално искахме да свържем с премиерата на книгата. Представлява пощенска кутия, където всеки – анонимно или не – може да сподели мислите си за любовта. Представихме я на премиерата на “Приказка за вечността” и тогава прочетохме някои от писмата, които получихме.

Интересът обаче се оказа огромен, заради което след това направихме и електронна поща на проекта. Превърна се в нещо много по-голямо, отколкото очаквах. След това се появи блогът и проектът стана серия.

Възнамерявам да го продължа, защото усетих, че хората имат нужда да изявяват себе си, да бъдат част от това, което се случва. Страхотно е, че писмата на една и съща тема са толкова различни – разкази, стихове, обяснения – какво ли не. Най-силно според мен беше едно писмо на една майка към детето й. Аз като го видях, супер се трогнах. Сега имаме нова тема и тя е „Ами ако“ – за всички ситуации, които биха се развили по друг начин в живота ни...

Ти преразглеждаш ли често решенията си?

Аз съм ужасна на тази тема. По 100 пъти анализирам и прекалено много мисля върху всичко. Не мога да преценя кой е най-добрият вариант. Темата ми е много близка и даже може да напиша книга на тази тема – избора, чиито вариации са все едно три паралелни живота...


44
Още по темата: Гери Турийска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
мухата преди 4 години
тайзи е проект-бутат я напред и после ще стане политич.ка ,наблюдавайте я - ако слушка щя папка иначе ще се загуби като много други...

това за диалозите не е ново- изплагиатствали са го от литературните ни сайтове,
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
оф,...много е хубава, пък и талантлива!
38
3
 
5
 
! Отговори
Симеон Колев преди 7 години
Водещ, много рядко коментирам. Каквото и да е. Но ти си ***. Грозна, бедна и комплексирана. Такива като теб ги бия. Със и без повод. И после никой нищо не ми прави. Гадно е, но не за мен. Знам, че няма да ме разбереш, но винаги е по-добре да кажеш нещо по-хубаво, а ако нещо не ти харесва - да си стиснеш малко лайното и да не го изтропаш. Особено, когато нямаш основание. Прост си. Вероятно живееш в Обеля. с мама. Или в мизерна квартирка, която трудно плащаш. Гери е ок. Ти не си.
37
1
 
1
 
! Отговори
junkp преди 7 години
"много странна певица" била Elsiane. ми като слушаш български поп така е, нормалната музика изглежда толкова... "странно". патка задръстена.
36
0
 
6
 
! Отговори
Водещ преди 7 години
Права си, Смърфиетке, да реагираш така. Само че аз съм постигнал много за толкова години в Българската музика, в онова, което се нарича ъндърграунд и си остава ъндърграунд точно поради такива баламурни опити като поп кръжеца у нас. Нищо лично против Гергана Турийска, но ми се струва, че момиче с нейните способности - поне така разбирам, че е свръхспособна - би следвало да направи нещо наистина качествено ново, вместо да се присламчва към целия този гнилоч. Повярвай ми, знам какво говоря.
35
2
 
0
 
! Отговори
Смърфиетка преди 7 години
Точно такива като теб, предубедени хора, които висят по форумите по цял ден да плюят и да се заяждат, дърпат българската култура назад. Емигрирай! Отиди навън да видиш как хората се радват на новото, колко позитивни са към различното. Постигни нещо. Това момиче поне има с какво да се похвали. Или ти само заглавието и снимката гледаш?
34
4
 
6
 
! Отговори
Водещ преди 7 години
БГ Радио е най-гнусното нещо след БНР, което се е случвало в родния музикален ефир. Тази русата може и да е готина, не я познавам, но както чета, и тя е в кюпа с лайнарите, наречени бг поп музика - хора без собствени идеи, но с големи претенции и с усет към плагиатството.
33
0
 
2
 
! Отговори
Един даскал преди 7 години
"Преди около месец издаде първата си прозаична книга (и втора ПО ПРИНЦИП – след стихосбирката "Слон, мухи и разни работи")."

Тая Пеневе кога най-после ще понаучи български? Какво значи "втора по принцип"? Каква връзка има принципът с поредността на Герганините книги?
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
славейков - а защо не?
31
0
 
4
 
! Отговори
славейков преди 7 години
Гери Турийска гласът на БГ радио, всъщност името на девойката е Гергана....и що Гери ?
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ммм, да не бъркаме "искам да съм потентен" с "искам да съм компетентен" - тук повечето коментари на в този дух.
Гери е пич. Точка. За останалите - просто гроздето е кисело , а гадното битие - заслужено.
29
1
 
3
 
! Отговори
той преди 7 години
И какво прави това момиче ?
Щото не знаем, пък и къде е публикувано ?
Светнете ни... ще сме ви благодарни..може и да може девойчето, ама да видим - не само снимката му....
ре:Целувки
28
3
 
5
 
! Отговори
пффффф преди 7 години
искам я гола и сресана!
27
3
 
5
 
! Отговори
тя преди 7 години
Сладурчета, вземете се поинтересувайте 1-во какво прави това момиче, прочетете, послушайте и тогава говорете, иначе е празнословие и чешене на езици.
Е, да не забравяме, че всички сте компетентни и родени капацитети все пак, то затова и такива ще си останете.

Целувки;)
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле...
25
7
 
6
 
! Отговори
Винкеланджело преди 7 години
Ич не е лоша таа Гери. Колко ли винкел е потрошила... :)))
24
0
 
8
 
! Отговори
марко преди 7 години
искам да ми попее приспивна песен
23
4
 
15
 
! Отговори
ИВАН преди 7 години
БОГИНЯ!
22
2
 
21
 
! Отговори
bayco преди 7 години
Браво на това момиче! Пожелавам и по-малко завистници...все пак сме в БГ

Успехи, успехи, успехи
21
12
 
13
 
! Отговори
БАКО МОРЯКО преди 7 години
поздравявам турийска със най- специалната песен-мога само да ти дам хляб постеля и банан