Героят от улицата

В нова книга обикновените хора разкриват корупцията и финансовите афери на България и Европа
16 юни 2011 17:10,
1
Героят от улицата
Корица: Фама

Новата книга на Ева Жоли съдържа действителните истории на обикновени граждани, адвокати, икономисти, полицай, държавни служители и български журналисти, осмелили се да надигнат глас.

Италиански учител срещу неаполитанската Камора, британски икономист срещу данъчния рай на остров Джързи, бивш словенски полицай срещу корумпирани политици, френски финансист срещу подкупите на междудържавно ниво, български журналисти срещу мутрите и беззаконието...

„Обикновени герои“ е документален разказ за хора, обединени от факта, че волно или неволно са надникнали в скрития свят на корупцията и финансовите манипулации,

проявили са куража да издигнат глас и са пострадали заради това.

Една от главите в книгата е посветена на България и на наши разследващи журналисти.

Мария (Николаева), Асен (Йорданов), Огнян (Стефанов), Христо (Христов), Росен (Босев) са нашите обикновени герои, които са намерили важно място в книгата. Техните свидетелства изграждат мрачната картина на посткомунистическа, олигархична България, в която мафията и пипалата на Държавна сигурност душат свободата на словото и ако тя се размърда, я заливат с киселина, или я смазват с чукове.

„Обикновени герои” хвърля светлина върху престъпните връзки между капитализъм, мафия и престъпност.

Върху корупционните практики, които прозират в дворците в Мали, сметищата на Неапол, строежите по крайбрежието на Испания, разрушенията при земетресенията в Турция, мизерията в богатата на петрол Африка, бизнесмените, обградени с бодигардове в България.

Автор на книгата е Ева Жоли - бивша съдийка, прочула се като безкомпромисен борец срещу корупцията, която събира информацията заедно с Мария Малагардис, независима журналистка и дългогодишна кореспондентка на BBC за Южна Африка.

Ева Жоли е известна у нас като представителката в Европейския парламент, която подложи на кръстосан разпит Румяна Желева и показа несъстоятелността на нейната кандидатура за еврокомисар.

Водила е някои от най-скандалните съдебни дела, като това срещу петролния гигант ЕLТ. Понастоящем е член на Европейския парламент. Издала е няколко документални книги, всяка от които е бестселър не само във Франция, но и извън нейните предели. Удостоена е с награда от „Прозрачност без граници".

Преди да стане евродепутат, Ева Жоли работи като разследващ магистрат във Франция в продължение на 11 години.

Възможен кандидат за президентските избори в страната през 2012 от партията на „Екологична Европа”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Шарпи преди 12 години
Браво на издателство ФАМА, повече такива книги трябва да се издават.