120 години от рождението на Толкин

Световноизвестният британски писател и учен е смятан за основател на жанра фентъзи
Обновена: 4 яну 2012 13:06 | 4 яну 2012 12:14, Петя Славова
2
120 години от рождението на Толкин
Снимка: Форум филм

На 3 януари се навършиха 120 години от рождението на Джон Роналд Руел Толкин.

Световноизвестният британски писател и учен е смятан за основател на жанра фентъзи с романа си "Хобитът" (The Hobbit) и неговото продължение, трилогията "Властелинът на пръстените" (The Lord of the Rings), съобщиха британски медии.

Сред ранните произведения на Толкин са "Таласъмска крачка" (1915) и "Веселите моряци" (1920). През 1922 г. е издаден "Речник на средноанглийски език", в съставянето на който участва.

Около 1933 г. Толкин за пръв път подхваща историята за едно малко същество наречено Билбо Торбинс и през 1936 г. завършва "Хобитът" - първата му издадена книга, свързана със Средната земя.

То е хoбит - странно малко същество, живеещо в не по-малко странна страна. Билбо е въвлечен от вълшебника Гандалф в едно приключение заедно с тринайсет джуджета, тръгнали да открият заедно едно съкровище, пазено от дракона Смог. Но хобитът Билбо си има богатство и тръгва на път най-вече заради приключенията и заради приятелите, които познава съвсем отскоро... Четиринайсетте търсачи на съкровището минават през всякакви препятствия, срещат се с всевъзможни същества (и добри и лоши), за да стигнат до леговището на дракона.

Историята около написването на книгата се е превърнала в легенда. Една вечер, докато като университетски преподавател проверява студентски съчинения, Толкин попада на празен лист. Той импулсивно го хваща и написва: "В една дупка в земята живееше хoбит." С тези думи той поставя началото на световната си известност. Книгата си за Билбо той завършва през 1936 година.

На 21 септември 1937 г. излиза първа прочута книга на Толкин - "Хобит или дотам и обратно". Увлекателния детско-юношески роман се радва на неочакван успех. Второто издание се появява през 1951 г., а третото - през 1966 г. В по-късни издания са правени корекции. Анотирано издание е публикувано през 1988 г.

Издателите "Алън и Ънвин" веднага поискват от Толкин продължение на чудната история, останала с така приятно "отворен край". Толкин веднага се заема с поставената задача. Дванадесет години отнема на писателя да довърши своята най-епична творба.

Основна част от текстовете по "Властелинът на пръстените" Толкин написва още преди началото на Втората световна война, но издава "Задругата на пръстена" и "Двете кули" чак през 1954 г., а "Завръщането на краля" - година по-късно.

Толкин издъхва на 2 септември 1973, на 81 годишна възраст.

Екранизацията на "Хобитът" е разделен на две части. Първата от тях трябва да излезе на екран през декември 2012 г., а втората - през декември 2013 г. Ролята на младия Билбо Бегинс е поверена на Мартин Фрийман, а на стария Билбо - на Иън Холм. Режисьор е Питър Джаксън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
Bilbo преди 12 години
Tатко, обичам те!
1
2
 
0
 
! Отговори
Хм преди 12 години
велик Толкин!!! да се свети името му! :-)