Какво превръща дружелюбна тийнейджърка в мрачно създание

Вторият случай на инспектор Сейер вече може да прочетем в романа на Карин Фосум
5 мар 2012 11:20, Петя Славова
0
Какво превръща дружелюбна тийнейджърка в мрачно създание
Снимка: ЕМАС

„Не поглеждай назад” е вторият случай на инспектор Сейер, написан от норвежката кралица на криминалния роман.

Писателката Карин Фосум ни пренася край брега на Змийското езеро, където е намерен трупа на 15-годишната любимка в малко норвежко селце.

Всички в околността познават красивата Ани Софие Холанд и всички са в недоумение защо и как е възможно да се случи това. Но жителите са потресени не само защото Ани никога не е имала врагове, а и защото илюзиите им за идиличен живот в спокойното място, където всеки познава всеки, са разбити. Вече нищо няма да е същото. От друга страна, хвърлянето на вина на който и да било от селото, им се струва абсурдно – убиецът не е оставил улики и свидетели.

Да разследва случая от големия град е изпратен инспектор Конрад Сейер, който с нетърпеливия млад асистент Якоб Скаре трябва да разкрие скритите връзки и тайни, които ще доведат до убиеца на талантливата Ани. Оказва се, че само за осем месеца от усмихната дружелюбна тийнейджърка тя се е превърнала в мрачна, затворена девойка. Но никой, дори собствените й родители, не е обърнал сериозно внимание на промяната в поведението й, камо ли на причината тя да се откаже от всекидневните си срещи с децата от улицата и обещаващото бъдеще на вратарка на хандбалния отбор. Инспектор Сейер - мрачното, неразговорливо ченге, трябва да намери отговора освен на този и на много други въпроси, за да стигне до истината. А истината обикновено е смайваща...

С отличаващото си майсторство да създава психологическо напрежение, което държи читателя без дъх до последната страница, Фосум богато и правдоподобно е обрисувала характерите си. Тя подлага читателите на изпитание като им представя няколко заподозрени. Детективската история се втурва от една гледна точка към противоположната, за да дойде чрез много зловещи истини светлината от миналото на селото.

„Вторият случай на инспектор Сейер” получава скандинавската награда за криминална литература ,,Стъкленият ключ” и на наградата ,,Ривертон”. Чрез него името на Фосум получава своето място сред световните имена в крими-жанра. Оттогава нейните книги за инспектор Сейер са преведени на десетки езици, сред които вече и български, а през 2005 година писателката беше номинирана за най-престижната крими награда в света - ,,Златният кинжал” на Британската асоциация на писателите – криминалисти.
 


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари