Величието на световните библиотеки

Домовете на книгите будят респект и с внушителност
Обновена: 9 юли 2012 17:37 | 9 юли 2012 17:30,
8
Величието на световните библиотеки
Снимка: PATRICK HAURI; Abbey Library of St. Gall, Швейцария

Тези удивителни сгради са не само стълбове на висшето познание, но и едни от най-внушителните представители на архитектурата. Визиите им са от верни на историческата епоха, в която са строени, до ултра модерни, а общото между тях е величието и възхитата, което внушават у всеки.

Някои от тези библиотеки са толкова пленителни, че е учудващо как човек може да концентрира мисълта си върху нещо друго освен самите тях, пък било то и за да добие нови знания. Но това се случва, защото въпреки своята изключителност, най-ценното нещо в тях, са безценните съкровища, които пазят – книги, архиви, карти, свитъци, история, география, биология... и въобще цялото колективно знание на нашата цивилизация.

Първите библиотеки датират от преди хиляди години. Те са се състояли от архиви с най-ранните форми на писане – клиновидно писмо на глинени плочи, открити в Шумер и някой съществували от 2600 г. пр. Хр. Тези писмени архиви бележат края на праисторията и началото на историята.

Древните шумерски градове Угарит (в територията на днешна Сирия), Нипур и Ниневия (съвременен Ирак) са станали дом на първите библиотеки, а най-ранните открити доказателства за класификационна картотечна система датират от около 700 г. пр. Хр.

Открийте невероятните красоти и величие на съвременните библиотеки на света в галерията на Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
ПАРДОН... преди 11 години
"к"
6
0
 
0
 
! Отговори
До n-тия "Уорли преди 11 години
Докато пасеш с кравите и "Мери" в "някой щат" и бленуваш за кръчми, не пречи да прочетеш "Това не е краят на книгите" от Умберто Еко, Жан-Клод Кариер, Жан-Филип дьо Тонак. Ще е полезно поне за децата ти да те видят в амплоа на пасящ по облагородяващото книжно пасище. Иначе ще отгледаш отрочета по модел "компаньонки/компаньони". И ник-ът ти е епидермален, бедни "Уорлик" :)
5
0
 
1
 
! Отговори
Дороти преди 11 години
В някои да не смееш книга да докоснеш,като музеи.Университетските библиотеки са сигурно най-посещаваните.
4
9
 
2
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Какво ме занимавате с глупости? Кой го интересуват библиотеките?! Пишете за кръчмите, компаньонките и забранените неща в тази държава! Хайде, че служба не остана! Скоро ще дойде следващият губернатор, а ние с Мери ще трябва да пасем кравите в някой щат!!!
3
0
 
6
 
! Отговори
терминатор преди 11 години
Поздравления за статията.Браво
2
1
 
9
 
! Отговори
камъните падат.. преди 11 години
...по главите.Че кой чете в беге вече??? Затова пък масово се слуша чалга и всеки е тънък познавач на тая "музика". Знае наизуст имената на всички чалга "звезди"
1
7
 
16
 
! Отговори
Мазен манго преди 11 години
Ние пък си имаме Биад,Син Сити и т.н. За какво са ни библиотеки!Да живеят Азис и Преслава, Вива Ла Митьо Пайнера