Цинизма и покварата в отношенията между медии, партии и съдебна власт

„Пепел от вестник” описва задкулисните интриги на вестникарския занаят
17 юли 2012 09:46, Петя Славова
2
Цинизма и покварата в отношенията между медии, партии и съдебна власт
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Из кухнята на вестникарския занаят ни развежда Евгени Петров с романа „Пепел от вестник” , който разкрива цинизма и покварата по управленските върхове на голяма партия, язвите и корупцията в съдебната система, а също и как всичко това рефлектира върху съдбата на един независим вестник.

България на границата между XX и XXI век. Годините на преход към демокрация и пазарна икономика все още текат, а във вестникарския бизнес се разиграват борби на различни интереси... Един от тримата съдружници-издатели на вестник „Бизнес фактор“ – независим икономически специализиран всекидневник – решава да се посвети на политиката. Това довежда до конфликт с останалите двама издатели и въпреки че е с миноритарен дял, той успява да завладее фирмата и медията с помощта на лява партия и подкупна съдийка.

Политически и юридически обвързан, вестникът постепенно губи облика, авторитета и тиража си и става собственост на близка до партията холдингова структура, която чрез изданието финансира предизборните си кампании. Двамата издатели се борят докрай, за да си върнат вестника, но са безсилни пред политическата и съдебна машина на Прехода...

Независимо че в основата на тази история е залегнал действителен случай, сюжетът и образите на „Пепел от вестник” са художествена измислица. Обаче докато читателите разгръщат книгата, в съзнанието им постоянно трябва да свети предупредителен знак, алармиращ за мрачната истина: реалността всъщност е далеч по-жестока и заплетена от фикцията.

„Пепел от вестник” действително и прецизно описва задкулисните интриги на вестникарския занаят, сложните и противоречиви взаимоотношения между издателите и за тяхната нерадостна съдба. Действието се развива в особен период, героите преминават през турбулентни колизии. Ала събитията около драматичните процеси във вестника и сблъсъците на персонажите са само фон на общите политически и икономически процеси, които протичат в България.

 


2
Още по темата: РоманЕвгени Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Страхотно е, че се появява подобна книга. Дано повече хора научат какво реално се случва "зад кулисите".
1
0
 
4
 
! Отговори
ренета преди 7 години
Сюжета много ми прилича на това което направиха Огнян Донев и Любомир Павлов с Труд и 24 часа,начина по който заграбиха вестниците от съдружниците си и състоянието до което ги доведоха на жълта преса и постоянно падащи тиражи.