Забранен филм на Петър Попзлатев на Аполония

Алек Попов ще чете откъси от незавършения си роман
Обновена: 2 авг 2012 12:08 | 2 авг 2012 12:00, Петя Славова
1
Забранен филм на Петър Попзлатев на Аполония
По време на пресконференцията на "Аполония". Снимка: БТА

Документалният филм "Коми, хората" на режисьора Петър Попзлатев и оператора Емил Христов, сниман в средата на 80-те години, негласно забранен и смятан за унищожен, ще има премиера на Празниците на изкуствата "Аполония".

Прожекцията му ще е на 30 август, съобщава БТА.

"Около 20 души гледахме филма на Зимната академия на "Аполония" в Созопол през януари 1987 г. - посреднощ, при заключена отвътре врата на читалището. После се разбра за прожекцията, но нямаше последици", разказа Панайот Денев от екипа на  "Аполония".

"Тогава страшно ми хареса, но се чудех как ще звучи в наши дни. Допитах се до проф. Александър Янакиев, според когото филмът е също толкова актуален и днес, защото става дума за съдбата българите гурбетчии в странство", допълни Денев.

На феста ще бъдат представени и много нови книги, между които току-що завършеният сборник с пътеписи - с интересни истории и много снимки, "Alo Boo Safari" на журналиста Максим Минчев.

Алек Попов ще чете откъси от незавършен роман, който пише от няколко години, с работно заглавие "Сестри Палавееви". Ще бъде представен младият, но вече световнопризнат македонски поет Никола Маджиров.

Фестивалът "Аполония" се организира за 28-и път.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари