Спомени от бунтовната 1876 г.

Книга от поредицата "Забравените българи"
Обновена: 15 окт 2012 09:36 | 15 окт 2012 08:46, Петя Славова
10
Спомени от бунтовната 1876 г.
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Вече е реалност книга, в която за първи път са събрани цялостно и изчерпателно спомените на петима видни участници в Априлското въстание от 1876 г. В „Спомени за бунтовно време 1876 година”няколко души разказват какво са преживели по време на едно от най-съдбоносните и важни събития в българската история...

Темата за националноосвободителните борби на българския народ в навечерието на освобождението от турско иго през втората половина на XIX век винаги са представлявали интерес не само за учените, но и за немалък процент от широката общественост. И въпреки че историците в голяма степен са изучили този важен период от родната история и са представили публично редица изследвания, на специалистите е добре известно, че източниците за българската история все още не са достатъчно пълно издирени и издадени. Липсват добре обмислени серии, корпуси от извори, и исторически спомени на дейци, непосредствено участвали в съдбоносни за България събития.

В „Спомени за бунтовно време 1876 г.” са събрани спомените на петима членове на Панагюрския революционен комитет: Филип Щърбанов, Найден Дринов, Пейо Дринов, Иван Соколов и Ангел Телийски. Те са писани в различни периоди от време и носят отделни названия, но по своята същност и петте текста в книгата са писани от първа ръка – дело са на възрожденски българи, непосредствени участници в различни исторически събития преди и по време на Априлското въстание от 1876 г. Те описват по вълнуващ и достоверен начин живота на дейците в годините непосредствено преди освобождението и техните начални стъпки в революционно-освободителното движение до и по времето на Васил Левски. Най-важното събитие – Априлското въстание през 1876 г., както и неговата подготовка и последвалите разгром и репресии от страна на турските власти над участниците и беззащитното мирно българско население също са описани изключително интересно.

Съставителството, редакцията, бележките и подборът на фотографии са дело на Христо Йонков и покойната му съпруга Стоянка Йонкова. Заедно с дългогодишната си научноизследователска дейност проф. Йонков прави публично достояние редица архивни фотографии и портрети – на Г. С. Раковски, Левски, Л. Каравелов, Хр. Ботев, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на участници в Априлското въстание от 1876 г. и др. Участва като автор в „Енциклопедия България“. Сред основните му трудове са още: „Числен, социален и класов състав на революционерите в Априлското въстание 1876 г.“, (1993), научните биографии „Братята на Васил Левски“, „Старозагорският революционер Кольо Ганчев“ (2005), „Георги Стойков Раковски“, „Личности от Българското възраждане“ (2001), „Великото народно събрание на Оборище 1876 г. – начало на българската парламентарна демокрация“ (2007), „Васил Левски. Биография“ (2008) и „Христо Спиридонов – първият кмет на град Севлиево след освобождението на България“ (2009). През 1990 г. обнародва (съвместно със Стоянка М. Йонкова) „Спомените на Михаил Греков“.

Важно е да се отбележи също, че „Спомени за бунтовно време 1876 г.” е част от заветната поредица „Забравените българи”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 9Имам ... таратанци!
8
0
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 11 години
Ето сега имаш ЧИСТА и СВЯТА РЕПУБЛИКА.
7
0
 
2
 
! Отговори
Не се бойте преди 11 години
Спомените са от Априлското въстание , не са от Войната .
6
0
 
2
 
! Отговори
" Анна Каренина преди 11 години
В " Анна Каренина " е описано как се набират доброволци за да се освободят Българите . Офицери и Генерали са пожелавали да се включат .В Такава тежка зима до замръзване са прекосявали Стара Планина .за София .Незная тези които си пишат пред компютрите биха ли го направили това за друг народ.. ?? Могат ли да се опитат като Ботев ? Можете ли днес да направите нещо ?
5
0
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 5Аз също съм чел Записките на Захари Стоянов.Но може би ти си чела преработено, съкратено и силно цензурирано про-комунистическо издание след 1944 г.? Това, което ни караха да го учим в училище?Защото аз имам в къщи едно от първите издания на Записките, със стария правопис.И там пише много за това как Левски винаги е бил както против Русия, така и против Сърбия.И ако с нещо Левски заслужава да остане в историята, това е идеята му за чисто българска революция!
4
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Чела съм Захари Стоянов , описва как се е крил в Балкана и е ял корени от растения . Никъде не си спомням да е писал за Русия . Пише Записки по Българските Въстания. Моят пра пра дядо са го наричали КОМИТА - от Североз. България . Тръгнали са за Врачанския Балкан да срещнат Ботев . Редовна Турска армия е обградила Балкана и е пресекла всички пътища . Разбрали са че четниците на Ботев са избити.
3
2
 
6
 
! Отговори
до доброто утро №3 преди 11 години
"ТОЙ ПЪРВИ ПРОКЛЕ ДЕНЯТ В КОЙТО СМЕ НАРЕКЛИ РУСИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА! "А какви са руснаците според теб ??? Да ти напомням ли, че онази Русия още не са били комунисти и не носят отговорност за попадането ни след това под комунизма ?Руската война с турците е точно освободителна. Дори и след това да са си наложили някой друг интерес пак сме били много по-добре отколкото сме били под турско.И не пиши "ПРОКЛЕ" все едно си бил там. На някакъв свидетел на войната ли се правиш??
2
1
 
7
 
! Отговори
Филип Николов преди 11 години
Не само ценна, но и много навременна книга - особено сега, когато толкова силно се нуждаем от подсилване не само на националното ни самосъзнание, но и на духовността ни като цяло.
1
2
 
7
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Ценна книга,която заслужава да бъде...прочетена и съхранена,във всяко българско семейство.