Каква е „Дилемата на всеядния”?

Майкъл Полан с шикораща книга на тема хранене
25 окт 2012 08:33, Петя Славова
0
Каква е „Дилемата на всеядния”?
Снимка: ИК „Изток-Запад”

„Ние сме не само това, което ядем, но и начина, по който го ядем.” Мисълта на Майкъл Полан абсолютно отговаря и на книгата му "Дилемата на всеядния". От нея може да разберем как да се храним правилно и кои са храните които (не) трябва да ядем днес.  Авторът  американски журналист, който написва една от най- просветляващите, предизвикателни, дори шокиращи книги на тема хранене.

Темата за това какво ядем е много обширна и изключително нашумяла напоследък. Съвети, препоръки, рецепти за здравословно хранене изкачат отвсякъде, а експерти и лаици постоянно изказват (не)компетентни мнения относно това, с което трябва или не трябва да се храним. Човекът, който преди време посъветва „Винаги яж на маса!”, се зае с нелеката задача да се изправи, проследи, изпита на свой гръб и разкаже редица изначални за всеядния човек дилеми и да хвърли светлина по въпроса. Опитвайки се да намери отговор, Майкъл Полан, считан за един от най-големите експерти на тема хранене в САЩ, разкрива по особено нестандартен, интригуващ и революционен начин тайните на хранителната индустрия.

„Дилемата на всеядния“ разказва за трите основни хранителни вериги днес: индустриална, органична и ловно-събираческа. Независимо от различията помежду им, и трите са системи, в които малко или повече се случва едно и също – посредством храната те ни свързват с плодородието на Земята и лъчите на Слънцето.

Днес, твърди Полан, когато истинската храна е все по-трудно достъпна, а ние подменяме слънчевата енергия с петролна и отглеждаме милиони животни в тесни клетки, хранейки ги с неща, които в естествени условия те никога не биха яли, сами подлагаме на безпрецедентен риск не само собственото си здраве, но и целостта на природния свят.

Полан разкрива шокиращи истини за начина, по който живеят и се хранят пилетата и говедата в САЩ. Обяснява подробно защо американците отглеждат толкова много царевица и набляга на идеята, че разходките и храненето с трева на паша при всички случаи са в пъти по-здравословни не само за добичетата, но и за нас самите, които поглъщаме тяхното месо впоследствие. Книгата е един своеобразен манифест на обикновения човек – на този, който иска да се храни здравословно и най-вече правилно. „Дилемата на всеядния” променя мисленето относно храненето – като политика, заплаха и удоволствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари