Истината за Шекспир

Бил Брайсън с лекота отсява измислицата от реалността
1 ное 2012 11:42, Петя Славова
3
Истината за Шекспир
Снимка: Еднорог

Въпреки че всеки се е срещал с творбите му, трудно може да се намери по-загадъчна фигура от Шекспир в световната литература. Така поне смята Бил Брайсън – автор на книгата „Шекспир. Светът като сцена“.

С присъщата си проницателност и лекота на перото писателят се заема с трудната задача да отсее измислицата от реалността в теориите за великия драматург, за когото е писано толкова много и същевременно се знае толкова малко.

Уповавайки се на малкото съществуващи неоспорими факти, Брайсън се опитва да проследи живота на драматурга и най-вече да вникне в средата, в която е живял, за да разбере защо се знае толкова малко за личността му.
Файненшъл Таймс пише: "Брайсън е добронамерен и забавен водач из тресавището на шекспирознанието."

Кой е бил всъщност Уилям Шекспир? С чувство за хумор и аргументирана преценка Бил Брайсън отделя специално внимание на множеството предположения и спекулации, които обкръжават личността му.

Неизчерпаем извор на интересни факти и анекдоти, той успява да превърне едно сериозно проучване в забавно пътуване във времето. Бил Брайсън ни напомня, че независимо от много спорове за личността, автентичността на творчеството и характера на барда от Стратфорд, той си остава Уилям Шекспир - човекът, преобразил завинаги английския език и световната литература.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
17
 
! Отговори
Т.К. преди 6 години
До Анонимен 1
Амчи, да-а-а, особено ти ми се оТдаваш с лекота!
2
2
 
19
 
! Отговори
Тодор Карастоянов преди 6 години
Днешният ден е особено удобен да говорим за Шекспир. Едва ли има друг гений, освен Омир, може би, който да издържи изпитанието на човешката памет 10-17 000 години.
Барем днес замълчи, №2, а?!...
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ама много спецове са тези в България, и все едни висшисти, разбирачи, сигурно всичко им е наред и всичко им се удава с лекота