Храбал с „Уроци по танци за възрастни и напреднали“

Книгата може да намерим от 12 ноември
12 ное 2012 16:28, Петя Славова
0
Храбал с „Уроци по танци за възрастни и напреднали“
Снимка: Колибри

Бохумил Храбал ни предава „Уроци по танци за възрастни и напреднали“ в книгата си, която може да намерим от 12 ноември у нас.

Новелата е сред най-експерименталните творби на чешкия писател, силно повлияна от методите на сюрреализма, и демонстрира ефектно някои от любимите разказвачески похвати на Храбал като монтажа и колажа.

Състои се от едно-единствено изречение – безкраен низ от спомени, емоции, случки, абсурдни асоциации, мъдрости, поръсени с щипка лудост, сменящи се вихрено и искрящи като пъстър калейдоскоп.

С книгата може да си припомни спонтанния, експресивен, „кръчмарски“ език на Храбал, привидно изкопиран от живата реч, но непостигнат досега от никой друг писател.

Това е второто негово произведение след романа „Обслужвал съм английския крал“  – често определян за връх в творчеството му. Макар книгата да е завършена още през 1971 г., първото й издание е нелегално зад граница през 1980 г., а официалното излиза едва през 1989 г.

Историята, разделена в пет части (първоначалният замисъл на автора е отделните глави да са различни разкази), разказва за пътя и личностното израстване на сервитьор и хотелиер в политическата атмосфера от 20-те до 50-те години на миналия век.

По мотиви на творбата на Храбал през 2006 г. режисьорът Иржи Менцел прави едноименен филм, в който ролята на главния герой Ян Дите се изпълнява от българския актьор Иван Бърнев.

У нас "Уроци по танци за възрастни и напреднали" може да намерим в превод на Васил Самоковлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари