Как бързата храна да е вкусна и полезна

Тайните на кулинарното изкуство ни разкрива Джейми Оливър
16 ное 2012 08:40, Петя Славова
4
Как бързата храна да е вкусна и полезна
Снимка: Хермес

Eто, че и бързата храна може да бъде вкусна и полезна. В това ще ни убеди книгата на Джейми Оливър „Моето меню за 30 минути“, която излиза у нас на 23 ноември.

Авторът е измислил революционен метод за приготвяне на бърза храна, като в същото време е забавен. Оливър също така е личен приятел и консултант на известната двойка Анджелина Джоли и Брад Пит.

Кариерата му на готвач започва още, когато е едва на 8 години и работи в ресторанта на родителите си „Крикитърс“ в Клейвъринг, Есекс. Тъй като училището не му върви, той напуска, за да се занимава по-сериозно с кулинария.

След завършване на готварска школа Джейми започва работа в прочутия лондонски ресторант „Нийл Стрийт“, а след това в „Ривър Кафе“, където е забелязан от екипа на телевизионна продукция. Именно тогава е поставено началото на кариерата на Оливър в телевизията, което води и до написването на кулинарните книги.

Първата телевизионна поредица, която той води, се казва „Голият готвач“ и има за цел да разкрие тайните на добрата храна. Шоуто е отличено с няколко награди, а Джейми печели симпатиите на зрителите с вродения си чар и непринуденост. В желанието си да даде своя принос за развитието на кулинарната индустрия, Джейми решава да открие ресторант, в чиято кухня специално да обучава необразовани и безработни млади хора.
Впоследствие инициативата се превръща в традиция и готварските курсове се ръководят от благотворителната фондация на негово име.

По-късно Джейми Оливър се впуска в най-мащабното начинание в кариерата си, провокиран от ниското качество на храната в училищните столове във Великобритания. Той отива в училищата, за да информира и мотивира децата и работещите в кухнята да избират здравословната храна вместо вредните полуфабрикати, които учениците често консумират. Джейми организира национална кампания „Храни ме по-добре“ и събира онлайн петиция в подкрепа на здравословната храна в училищата.

 

Готварските книги на Оливър са преведени на повече от 30 езика. „Моето меню за 30 минути“ е за хората, които обичат домашно приготвената храна, но също така и работят.

Книгата съдържа 50 менюта с комбинации от ястия, които се съчетават отлично, както и уникален и лесен начин за изпълнение на рецептите. При този метод на готвене използвате всяка минута рационално, като същевременно се забавлявате, докато сте в кухнята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 11 години
бе такава кампания в училищата в Щатите прави, в Калифорния... но може и в Англия да е правил де...
3
0
 
5
 
! Отговори
poli преди 11 години
izdatelite na knigata niama da me haresat, ama nito edno ot menu-tata ne mozhe da se sgotvi za 30 min. ot edin chovek. V Anglia kato izleze knigata minalata godina, dosta komentari imashe po tozi povod, no ne spriaha jamie da izdade nova za tazi koleda - sega gotvi za 15 min :)
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
каква добра душа бе, човекът е вложил труд за тази книга и си има цена. Като не можеш да си я позволиш, не си я купуваш и точка, нищо страшно. Има ли една добра душа и на мене да ми издигне една къщурка на Малдивите, че не мога да си я позволя? Повръща ми се от такива дето си мислят, че книгите им се полгат безплатно, щото нямали пари.
1
6
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
Бих се радвал ако се намери някой който да сканира тази книжка и да я пусне в нета за тези дето не могат да си позволят да я купят но где ти такава добра душа.Може и да не си струва толкова ако целия номер е да използваш полуфабрикати които са доста по-скъпи от обикновените пазарски продукти или пък ти е необходима добре оборудвана кухня.Ако разполагаш със свободно място колкото разгърнат вестник и котлонче едва ли ще могат да се правят чудеса.