Книга подлага на разпит десните консерватори на България

24-има политици, интервюирани от Мартин Иванов и Орлин Спасов
11 яну 2013 08:58, Петя Славова
6
Книга подлага на разпит десните консерватори на България
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Филип Димитров, Иван Костов, Надежда Михайлова-Нейнски, Петър Стоянов, Едвин Сугарев и Стефан Софиянски са само част от двадесет и четиримата политици, които Мартин Иванов и Орлин Спасов интервюират в изданието „Гласовете на прехода: Десните“ .

С настъпването на демокрацията десните консервативни партии изиграват значителна роля за промените след 1989 г. В началото на прехода СДС печели забележителна подкрепа от обществото и се превръща в основен фактор за демократизирането на страната. В края на 90-те години на ХХ век в десницата се образуват традиционните и за други страни в Централна и Източна Европа разделения. Въпреки това тя успява да запази своята важна роля в развитието на България до влизането на страната ни в Европейския съюз.

В „Гласовете на прехода: Десните“ Мартин Иванов и Орлин Спасов интервюират двадесет и четирима представители на българската десница по време на прехода в лицето на СДС, ДСБ, Демократическата партия и Партията на свободните демократи. Като част от поредицата „Гласовете на прехода”, която стартира през 2011 г. с „Гласовете на прехода: Либералите“, настоящото издание си поставя задачата да допълни от първо лице картината на прехода през гледните точки на основните участници в него. И въпреки че принадлежат към една споделена част от политическото пространство, интервюираните далеч невинаги са били единомишленици. Именно затова разговорите в книгата илюстрират както важните аспекти на взаимодействие, така и някои линии на напрежение.

Избраният от авторите подход се различава не само от стандартното интервю за медиите, което по принцип остава ситуативно свързано с конкретен момент, но и от мемоарния жанр, който обикновено внася силен субективен елемент в биографичния разказ. Иванов и Спасов се придържат към обективно разкриване на фактите и тенденциите в дълбочина, а също и в тяхната историческа траектория. Всички разговори, включени в „Гласовете на прехода: Десните“, са авторизирани, като финалните версии на текстовете са редактирани лично от участниците (с изключение на интервюто с Иван Костов, който сам предпочел то да бъде публикувано без подобна намеса от негова страна).

„Гласовете на прехода: Десните“ дава солидна основа за бъдещи изследвания на промените след 1989 г. в характерния за поредицата тон. За прехода вече има натрупан значителен обем текстове, но автентичните гласове на преките участници, които обобщават ретроспективно случилото се, остават дефицитни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ преди 11 години
8 Марийка К. Томова (08.01.2013 03:20)Не се отнася за политика тук. Аз не съм политик, стефане и не помня за какви снимки ми намекваш за Югославия. -genocidesweden.ucoz.ru/news/tree_stolen_bulgaria_childre_from_uddevalla_kommun_for_violence_and_rape_sos/2013-01-02-136-Това е обикновена наказателна акция на шведската соц. служба. това е по-скоро отнемане на детскии животи защото проговорих на филма пред г-н Георги Ифандиев за диагнозоподмяната на семейната ни хелминтозна епидемия с
4
0
 
0
 
! Отговори
Адонис преди 11 години
Бих прочел такава книга. Опеределено.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе кви десни, кви консерватори бе. Вие нормални ли сте. Напоследък нямам съмнение, че сините зомбита са по-зле и от червените.А, оставете ги тези политически трупове и вампири, най-сетне.Какво ляво, какво дясно - една театрална трупа/банда играе театър и докато народа зяпа, друга част от бандата го обира.
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега започва голямото плюене по Костов. Хайде българи - започвайте. До сега нито една статия или мнение не е засягало престъпник, като Антоан Николов. Нито Бакърджиев, нито Софиянски, нито Желев с предателствата си не са били обект на отявлена безогледна критика. Само Костов ви е в посредствените глави. Давайте! Газ!
1
0
 
2
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Заглавието трябва да е - "Десните ,които съсипаха България"