За какво трябва да се борим днес?

Книга нищи старите проблеми на новия век
16 яну 2013 15:03, Петя Славова
2
За какво трябва да се борим днес?
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Част от най-важните борби и копнежи на нашата епоха в лицето на феминистките, куиър и расовите движения за справедливост са обект на изследване от страна на проф. Ейми Алън в нейния труд „Политиката на нас самите“.

Феминизмът е сред най-експонираните в обществото теми от десетилетия, a ежегодните паради на хората с различна от хетеросексуалната ориентация предизвикват редица протести, обществени скандали и противоречиви мнения преди, по време и след провеждането им. Борбата с расизма пък е, а и по всяка вероятност ще продължава да бъде, трудна, дори непосилна задача.

Събрали милиони полюсни мнения, феминистките, куиър (от англ. queer – необичаен, странен, чудат; неологизъм, въведен през 90-те години на миналия век, който се използва като събирателен термин за хора с нетрадиционна сексуална ориентация или полова идентичност) и расовите движения остават едни от най-дискутираните проблеми, които вълнуват обществеността през XXI век. „Политиката на нас самите“ на Ейми Алън се занимава именно с тях. За всяко от тези движения отношенията между субординацията по пол, раса или сексуална ориентация и конструирането и поддържането на съответната полова, расова или сексуална идентичност е изключително важно. В този ред на мисли анализът на отношението между властта и субекта е същностна част от този критически проект по само-проясняване на борбите и копнежите на епохата.

Алън засяга темата за критическата теория, която има две основни задачи – да предложи емпирично обоснована диагноза на основните кризисни тенденции и несправедливости в настоящата епоха, и да очертае пътищата на прогресивната социална трансформация. Вместо предговор, българското издание на „Политиката на нас самите“ съдържа интервю с Алън; в него, както и в целия труд, са засегнати идеята на Шийла Бенхабиб, че критическата теория има два аспекта („обяснително-диагностичен“ и „антиципаторно-утопичен“) и дебата Фуко–Хабермас, като една от основните цели на книгата е да покаже, че и двете допускания са дълбоко проблематични.

Алън е професор по философия и изследвания на пола в колеж Дартмут, който е един от осемте университета в САЩ от Ivy League. Автор е и на книгата „The Power Оf Feminist Theory: Domination, Resistance, Solidarity”. Съвместно с Андрю Арато и Андреас Каливас, тя е главен редактор на списание „Constellations”. Също така Алън е водещ редактор на порeдицата „Нови посоки” в критическата теория на Columbia University Press.

*

„Един от основните политически проблеми днес е – в най-строгия смисъл на думата – политиката на нас самите.“
Мишел Фуко

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Джон Джейкс преди 11 години
Доста, доста любопитно.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето за какво трябва да се борим. Последния път, когато влязох в голяма книжарница, ми направи впечатление, че много се харчи една книжка на Гейл Еванс - "Играй като мъж, побеждавай като жена". Разбрах че е международен бестселър... Нямам навика да чета книги с такъв "ореол", но си я взех и съм много приятно изненадана: четивна, изобилстваща от ценни съвети относно взаимоотношенията мъже-жени на работното място. Чете се буквално на един дъх, защото е много е искрена, същевременно забавна.