Петър Волгин с „Радикална еврейска енциклопедия”

Известният журналист представи романа си
1 фев 2013 10:06, Петя Славова
6
 Петър Волгин с „Радикална еврейска енциклопедия”
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Чрез „Радикална еврейска енциклопедия” известният български журналист, писател и водещ Петър Волгин съумява да изгради майсторски един роман, който е едновременно белетристика и философия.

Романът-експеримент „Радикална еврейска енциклопедия” тече през погледа на редактор в малко издателство за криминална литература. Образът на този странен, но запомнящ се персонаж, се отличава с това, че има две нива на съзнание. Едното е редакторското му всекидневие, разделено от тайното увлечение по шефката и от писането на книгата „Радикална еврейска енциклопедия”, откъси от която прекъсват действието и пренасят читателя в историческата фактология; другата му реалност е на евреин, който носи в себе си болката от съдбата на своя народ, като съзира продължаващите дори днес вълни от антисемитизъм.

Всичко това оказва силно влияние върху психиката на редактора и малко по малко той започва да подозира, че негов колега е забъркан с расистки кръгове, като дори има участие в атентати. Той решава да разследва подозренията си, забърква и друг свой млад колега, който внезапно изчезва след посещение на неонацистка сбирка, а хаосът в личния му живот, който влиза в конфликт със служебния, усилва напрежението...

„Радикална еврейска енциклопедия” е книга, която обединява в себе си както художествен наратив, така и съдържание с общокултурен и енциклопедичен характер. Авторът Петър Волгин, журналист и писател с отдавна утвърдено име – име, което едновременно приковава вниманието и провокира страстите, създава произведение, служещо колкото в услуга на основната сюжетна линия, толкова и на едно цяло културно наследство. В този смисъл „Радикална еврейска енциклопедия” е преди всичко концепция, която освен като изкуство, може да се разглежда и като позиция със силно морално и интелектуално послание. Чрез думите на своя герой Волгин обобщава: „Прекрасно знам какво си представят повечето от вас, когато се заговори за евреи: сещате се за алчни банкери, стиснати богаташи, противни лихвари или за хора, които сляпо се придържат към някакви отдавна овехтели традиции и практики, чиито смисъл и те самите не схващат. Разбирам ви: най-лесно се разсъждава с помощта на клишета... Ала ако поне за момент се опитате да излезете от тях, ще видите, че има много други евреи. Това са радикалните реформатори... Тези, които късат безжалостно с традициите и възвестяват идването на нещо напълно различно – Карл Маркс, Зигмунд Фройд, Голда Меир и други...”

„Радикална еврейска енциклопедия” е лупата, под която ясно се различават именно тези ефекти на съвремието ни – много от тях се коренят в далечното минало, а други ще бъдат неизменна част и от нашето бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ционистите ли го купиха този бездарник?
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм антисемит, но вече ми се повдига от безкрайните жалби на този етнос колко е дискриминиран. И то на фона на безобразията, които твори Израел.
3
4
 
12
 
! Отговори
Дунавски преди 11 години
Станишев, Софиянски, Паси , Георги Пирински, Долорес Арсенова, Лидия Шулева,Николай Василев, Надежда Нейски, Милен Велчев, Вили Александров и т.н.
2
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, то си беше ясно, че и Волгин е от тях...Немаше нужда да изписва цял топ тоалетна хартия с възхвали на най-мракобесните, извратени и дегенерирали твари от рода на Маркс и Фройд.Но Видов ден иде и за *** той ще е страшен!
1
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВСяка енциклопедия -Роман!такова ни е времетоТова авторче явно не спи или си е взело млади автори да му пишат справочниците