Човечеството - по пътя обратно към себе си

"Зора" на Октавия Е. Бътлър от 18 май
Обновена: 13 мар 2013 08:42 | 13 мар 2013 07:36, Петя Славова
0
Човечеството - по пътя обратно към себе си
Снимка: Колибри

Прочутата трилогия за пътя на човечеството обратно към себе си може да намерим от 18 март.
„Зора“ е в на Росен Рачев. Това е фантастичен роман за физическа, психологическа и социална промяна на човечеството и ни запознава с извънземни същества, които притежават изключително напреднало познание в областта на генното инженерство.

Лилит Аяпо оплаква смъртта на съпруга и детето си в Андите, когато война унищожава Земята. Векове по-късно тя е върната към живот от изумително способните извънземни, които се наричат Оанкали. Водени от непреодолима нужда да изследват другите, те спасяват нашата умираща планета, а след това се свързват генетично с човечеството. Сега Лилит е обречена да дели света с тези причудливи чуждоземци...
Авторката Октавия Е. Бътлър (1947 – 2006) е един от най-значимите, най-зрели представители на американската и световната фантастика от последните трийсет години.

Нейните герои населяват светове, които стават жертва на един или друг апокалипсис, и неминуемо поемат по пътя на промяната.

Трилогията „Ксеногенезис“ включва романите „Зора“, „Ритуали на зрялата възраст“ и „Имаго“ и заема централно място в творческата й кариера. Бътлър е ненадмината в умението си да хипнотизира почитателите на жанра, извеждайки ги от „зоната им на комфорт“. Като един истински визионер тя трансформира познатото и удобното в разтърсващ имагинерен свят, белязан от дух на пророчество и хуманност, но лишен от дидактика и мелодрама.

Писателката е носител на „Хюго“ за разказа „Звуци“, а през 1985 г. с новелата „Блъдчайлд“ печели отличията „Небула“, Хюго“ и „Локус“, както и наградата за най-добра научна фантастика на „Сайънс Фикшън Кроникъл“.

За нея Стивън Барнс казва: „Смятам Октавия за най-важната писателка фантаст след Мери Шели.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари