За да промениш живота си, промени мозъка си

Как функционира сивото вещество в главите ни, обяснява Даниъл Еймън
20 мар 2013 07:14, Петя Славова
0
За да промениш живота си, промени мозъка си
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Как функционира сивото вещество в главите ни, как можем да оптимизираме функциите му и какво се случва, когато нещо се обърка, ни разяснява американският клиничен невролог и психиатър д-р Даниъл Еймън в книгата „Промени своя мозък – промени живота си“ .

Наличието на натрапливи мисли и странни (принудително извършвани) действия и отреагирания, които ги съпровождат, е често срещано днес. Всъщност това е вид умствена болест, която се определя именно от тези две общи групи симптоми – натрапливите мисли и принудително извършваните действия. Вследствие на това заболяване някои хора изпадат в паника само при мисълта, че ще се озоват на място, пълно с непознати хора, тъй като за тях е трудно да установят контакт с околните. Други се разсейват до такава степен, че не успяват да довършат започнатата работа. Трети вдигат бесни скандали за най-дребния повод на своята половинка. Колкото и често срещани да са подобни ситуации днес, те далеч не са за пренебрегване, тъй като не става дума за обикновено разсейване, липса на усърдие, желание или мотивация, както мнозина смятат погрешно. Много от проблемите, свързани с тревожността, депресията, излишните притеснения, гневът и разсеяността, са в пряка връзка с пет конкретни мозъчни системи, които оказват влияние върху нашата съсредоточеност, реакции и действия, върху поведението ни.

В „Промени своя мозък – промени живота си“ изтъкнатият щатски доктор Даниъл Еймън ни запознава с тези системи и разяснява как работи сивото ни вещество, какво става, когато нещо се обърка, и как можем да оптимизираме максимално функциите на своя мозък. Опознаването на тези системи – префронтален кортекс, цингуларна система, дълбока лимбична система, базални ганглии и темпорални лобове – ни предлага изцяло нов поглед върху това защо правим нещата по начина, по който ги правим, и какво можем да променим. След описанието на всяка мозъчна система д-р Еймън предлага съответните поведенчески когнитивни и медицински рецепти, както и определени хранителни режими, които подобряват функциите на мозъка. Рецептите, които той излага в „Промени своя мозък – промени живота си“, са ефикасни и лесни за изпълнение, базирани на неговия дългогодишен опит с повече от шестдесет хиляди пациента в собствената му клиника, както и на опита и изследванията на колегите му в тази област.

Еймън е специалист по клинична неврология, детска и младежка психиатрия, експерт е в областта на връзката между мозък и поведение и разстройство с дефицит на вниманието. Еймън е и медицински директор на калифорнийската клиника по поведенческа медицина „Еймън“ във Феърфийлд, САЩ, както и автор на редица трудове, сред които и вече издаваната у нас книга „И сексът е в главата...“. Удостоен е с награди от Американската психиатрична асоциация, Армията на Съединените щати и Института за психоанализа в Балтимор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари