Алек Попов ни запознава със "Сестри Палавееви"

Новият му роман вече е по книжарниците
Обновена: 25 мар 2013 22:06 | 25 мар 2013 20:30, Петя Славова
5
Алек Попов ни запознава със "Сестри Палавееви"
Алек Попов чете откъс от предишната си книга "Телесни пловели". Снимка: Булфото

Името му нашумя особено с романа "Мисия Лондон", но доста преди екранизацията на книгата Алек Попов ни плени с "Черната кутия", "Спътник на радикалния мислител", "Митология на прехода", "Ниво за напреднали". Скоро се появи и"Телесни плевели".

Новата му книга "Сестри Палавееви" пренася читателите в бурята на 40-те години на миналия век и работи
смело с историческите митове отвъд идеологическите щампи. Първият партизански роман, написан след края на комунизма, е вече на книжния пазар.

Историята ни пренася във времето на Втората Световна война, когато България се раздира от остри граждански конфликти. Две момичета от заможна софийска фамилия, близначките Кара и Яра, избягват от дома си, за да се присъединят към партизанското движение. Те попадат в отряда на Медвед, суров и властен командир, преминал през школата на съветското военно разузнаване. Още с пристигането си красивите близначки внасят смут в сърцата на народните бойци. Само няколко часа по-късно отрядът попада в засада.

Това е история за битки, предателства, смърт и оцеляване, изпълнена с абсурдни и трагикомични ситуации.

Стремежът към промяна угасва в сянката на настъпващия тоталитаризъм. Студената война заварва близначките от двете страни на желязната завеса, отбелязват издателите.

Алек Попов е носител на доста литературни отличия като "Елиас Канети" и "Хеликон". Романите и разказите му са преведени на 15 езика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Спас Зеленогоров преди 11 години
Подир Гогол, Чехов и Достоевски, подир Толстой, Маркес и Уелбек, подир Кафка, Джойс и Томас Бернхард( списъка е примерен и авторите може да се чета и в обратен ред, може да добавите и Е.Т.А. Хофман и Ханиф Курейши), за да освежите мозъка си, за да сe омаете от силата на Словото, задължително трябва да прочетете бисерите на Алек Попов. Диамант подобен на Кохинор, обаче е, кой знае защо наречена книга-та му Сестри Палавееви". Планина от словесна светлина ще ви озари.
3
0
 
1
 
! Отговори
shrek преди 11 години
Тоя е един "телесен плевел", силно некадърен и превзет!!!
2
0
 
1
 
! Отговори
Stefan_1_Tcholakov преди 11 години
БЪЛГАРСКИТЕ ОЛИГАРСИ, ПРЕСТЪПНИТЕ ПРИВАТИЗАТОРИ,ДА ПОБЪРЗАТ ДА ВЪРНАТ ОГРАБЕНИТЕ ПАРИ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,ЗАЩОТО НАСТЪПВА ВРЕМЕТО НА РАЗПЛАТАТА - САМО-УБИЛИ ГО,ДРУГАРЯТ БЕРЕЗОВСКИ !-Абрамович ще съди журналисти за "ареста"Руският олигарх обмисля да заведе дело срещу телевизия РБК за слуха, че е арестуван от ФБР-blitz.bg/news/article/190234-ДРУГАРЯТ РУСКИ МИЛИАРДЕР АБРАХАМОВИЧ ДА СИ ПОМИСЛИ ПЪТЯ КЪМ ВИСИНИТЕ НА ПЕЧАЛБИТЕ, КАК ЩЕ СЕ РАЗВИВАТ ? ЗАПОЧВА СЕ СЪС СПОРТА .... И СЕ ЗАВЪРШВА С ВАНА С ТОПЛА ВОДА И ЖЕНСКИ ШАЛ ОТ ИЗРАЕЛ .....--ГРЕБИТЕЛИТЕ СА ЮДЕЙСКИТЕ
1
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 11 години
"Първият партизански роман, написан след края на комунизма, е вече на книжния пазар." - ДНЕС влезте в час: в България, а и никъде по света не е имало комунизъм, а социализъм!