Модерната демокрация страда от модерни проблеми

Професор Шантал Муф събира теориите си в книга
25 мар 2013 15:46, Петя Славова
5
Модерната демокрация страда от модерни проблеми
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Какъв е парадоксът на модерната демокрация ни разкрива известната Шантал Муф – професор по политическа теория, в сборника „Демократическият парадокс“ .

Гарантирането на свободата на човешките права в либералните демокрации се използва като претекст за налагане на ограничения върху упражняването на властта от народа. Идеите за свобода и равенство, които са две неразривно свързани логики в демокрацията, никога няма да могат да бъдат напълно помирени...

В „Демократическият парадокс“ проф. Шантал Муф проучва разнородните политически и теоретични последствия на това, което тя определя като „парадокс“ на модерната демокрация. Нейното изследване първоначално се съсредоточава върху естеството на модерната демокрация – кое е най-подходящото определение за новия тип демокрация, който се установява в западния свят през последните два века.

Той, твърди Муф, е обозначаван с най-различни термини: модерна демокрация, представителна демокрация, парламентарна демокрация, плуралистична демокрация, конституционна демокрация, либерална демокрация. Според някои основната разлика между съвременната и древната демокрация се състои в това, че в по-големи и по-сложни общества преките форми на демократично управление стават невъзможни. Това е и основната причина, поради която модерната демокрация трябва да бъде представителна, смята авторката.

Муф е професор по политическа теория и директор на Центъра за изследвания на демокрацията към Уестминстърския университет в Лондон. Тя е сред най-влиятелните политически философи днес. Събраните в „Демократическият парадокс“ студии са писани през последните пет години, като някои от тях са вече публикувани, но в различен вариант.

Един от тези трудове – доклад, изнесен на конференция – се издава за пръв път в настоящия сборник. Обсъжданите в изданието проблеми са продължение на рефлексия, която Муф започва заедно с Ернесто Лакло в съвместното им издание „Хегемония и социалистическа стратегия“, a по-късно развива в „Завръщането на политическото“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
venko преди 11 години
Само че, политическото и икономическото равенство е утипия.
4
0
 
4
 
! Отговори
Синьо лято преди 11 години
Шантал Муф e пич и знае за какво говори.
3
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква модерна демокрация?! По-скоро става въпрос за модерно робовладелство.
2
2
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 11 години
Доста интересен материал.
1
3
 
2
 
! Отговори
Пряка демокрация преди 11 години
Пълни глупости, толкова ли само можаха да измислят най-добрите и признати защитници на сегашния режим на управление? Между свободата и равенството дилема има само в главите на защитаващите статуквото. Просто е - докато всички не са свободни никой не е свободен, а свобода се постига само с политическо и икономическо равенство. Тук противоречие има само за защитаващите йерархичното общество!