"Ана" - от Наджеда до Куева де лос Кристалес

Българска съвременна проза от Диана Петрова
27 сеп 2013 11:16, Петя Славова
0
"Ана" - от Наджеда до Куева де лос Кристалес
Снимка: ИК „Изток-Запад”

Доскоро Диана Петрова бе известна у нас като автор на детски приказки. Сега излиза и нейният пръв драматичен роман "Ана". В него се преплитат съдбите на няколко души, които вадят на показ най-красивото и най-грозното у хората, а именно човешкото, което не бива да бъде нито идеализирано, нито осъждано.

Различни сюжетни нишки са сплетени в неразплетимия Гордиев възел на драматичния роман „Ана“. Едноименната главна героиня живее със своя любим – заекващия Илия, и техния осиновен син, Даниел, които понасят както душевни страдания, така и физически травми.

Въпросът, който е в основата на вътрешните терзания на Ана и е двигател на сюжетното действие, е този за женствеността и нейните измерения откакто свят светува: „Пълноценна жена ли съм, ако не мога да забременея? А не мога ли наистина?“

Историята в книгата се допълва от нетипичните персонажи на глухонемия Мутия, просяка Спартак – пияница, свързан по особен начин с огъня, на загубилата себе си Мая, която се е отказала от детето си, както и на една плачеща картина, знак от Бог... Допълнителен колорит на  сюжета придава и пренасящото се на разнообразни места действие – от столичния квартал „Надежда“ през екзотичната Куева де лос Кристалес (най-горещата пещера на Земята в Чихуахуа, Мексико) до разноцветната, събуждаща надежда Индия, където всичко за героите се променя.

Сред издадените до момента творби на Диана Петрова са сборниците „Мъдри приказки за деца и родители“ и „Двойната планета“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари