Сблъсък между християнството и исляма в "Коранът от Йерусалим"

Исторически роман от Хесус Маесо излиза у нас
6 дек 2013 10:36, Петя Славова
0
Сблъсък между християнството и исляма в "Коранът от Йерусалим"
Снимка: Сиела

Загадъчната връзка обединява военен трибунал с един тамплиер в Каркасона, кражбата на свещени реликви от Новия Храм на тамплиерите в Лондон и изчезването на Корана от Йерусалим. Какво всъщност е общото между тези различни събития знаят четирима герои от различен произход, обединени от необикновено твърдата вярност към мисията, която изпълняват.

Това са един наварец, изпратен неочаквано в Ориента, за да изпълни обещание дадено от негови предци, един командор на финансите в Ордена на тамплиерите, един воин мюсюлманин от сектата на друзите и една необикновена египетска ясновидка. Всички те ще се окажат на ръба на пропастта втурнали се в лудешки бяг да открият кражбата на века.

Историята им ще разберем от страниците на „Коранът на Йерусалим” от Хесус Маесо де ла Торе.
Авторът описва динамичното преплитане на множество събития и съдби по времето на кръстоносните походи, в напрегнати събития, в които герои са заподозрени и гонени. Детайлно са показани битките за власт в западащото кралство на Йерусалим, конспирациите на строителите от Братството на Свещения сговор, появата на тайнствените каготи, които са прокажените строители на катедрали. Присъства и военния сблъсък между Саладин и християнските крале.

Хесус Маесо чертае бляскава фреска на света на Кръстоносните походи, представя живописна и колоритна обиколка на страните и техните жители на Навара, Провенса и в Близкия Изток. Описва луксозни дворци, средновековни замъци, лазарети за болни от проказа, джамии, галери на тамплиерите и … още много други любопитни места,както и кралските дворове на прокажения принц Бодуин и на Саладин, дворците на папата в им и на Византийската империя. Всичко това е събрано в настоящия роман в напрегнат и жив ритъм, в жестоки и дълбоко емоционални сцени.

В епохата на Кръстоносните походи сблъсъкът между християнството и исляма стига до връхната степен на ожесточение. Тогава се заражда братството на рицарите: Орденът „Монте Гаудио”, който има за цел да се сражава на Светите Земи заедно с тамплиерите и хоспиталиерите. Тази книга разказва неговата привлекателна, драматична и неизвестна до сега история.

Хесус Маесо де ла Торе става известен именно с историческите си романи. И това не е случайно след като образованието на испанския писател и журналист е именно история и философия. Известно време се заминава и с преподавателска дейност. Скоро узнава, че академичните среди не отговарят на авантюристичния му интерес и той започва да работи като разследващ журналист. През 2000 година публикува първия си исторически роман, с което поставя началото на поредицата от бестселъри. Носител е множество литературни награди, а книгите му са превеждани по цял свят. Той е автор на романа Пророчество то на Корана.
У нас „Коранът от Йерусалим” излиза в превод на Тамара Такова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари