Какъв е "Синдромът Портной"?

Книгата на Филип Рот излиза у нас
20 дек 2013 13:37, Петя Славова
2
Какъв е "Синдромът Портной"?
Снимка: Колибри

Комичният шедьовър на Филип Рот излиза у нас на 23 декември в превод на Мария Емилова.

„Ню Йорк Таймс“ определя книгата (превод: Мария Емилова, 224 стр., цена 15 лв.) като „възхитително забавна, абсурдна и цветиста, невъздържана и френетична“. Движен от своето неутолимо сексуално желание, същевременно впримчен в желязната хватка на детството, Александър Портной е сред най-интригуващите и пълнокръвни персонажи на Рот.

На повърхността този роман е един фройдистки калейдоскоп от случки, илюстриращи какво значи да израснеш като евреин в Америка през 40-те и 50-те години на миналия век.

„Синдромът Портной“ без съмнение е най-противоречивата и дискутирана творба на писателя, вероятно заради сексуалната откровеност и псевдорелигиозните задявки, и съвсем закономерно му носи огромен критически и комерсиален успех.

Провъзгласен за жив класик и феномен на съвременната белетристика, Филип Рот разполага с почти всички литературни отличия на Америка - от Националната награда за художествена литература през Пулицър до наградата ПЕН/Фокнър. В основата на неговата продуктивна и многолика литературна кариера е разпознаваемият му стил, белязан от язвително чувство за хумор и безмилостно нищене на „сакрални“ теми в светлината на един или друг културно-исторически и политически контекст. Tворчеството на Рот е едно безкрайно пътуване към самия себе си, трескаво разследване на миналото и настоящето на вечния чужденец, един аналитичен и силно въздействащ монолог на другостта.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
цочо преди 10 години
изключително яка книга,9 от всеки 10 бг мъже страдат от тъй нареченото чикиджийство
1
2
 
0
 
! Отговори
никола преди 10 години
*** книга