"Заека е богат" на Ъпдайк излиза у нас

Романът е отличен и с "Пулицър"
20 фев 2014 16:31, Петя Славова
0
"Заека е богат" на Ъпдайк излиза у нас
Снимка: ЕРА

Светът отива към края си, но отнякъде непрекъснато се появяват нови хора, прекалено тъпи, за да го осъзнаят, които се държат, като че ли веселбата тъкмо започва.

Историята на Джън Ъпдайк "Заека е богат" излиза у нас. Романът е отличен и с "Пулицър".

Прекрачил прага на средната възраст, Хари Енгстръм-Заека вече е постигнал финансово благополучие. Докато светът е на прага на криза, той се справя изненадващо добре. Но материалните придобивки не могат да му донесат така мечтаното спокойствие. Той не желае да прави равносметка на успехите и провалите в живота си, но последствията сякаш започват да го преследват. Заека вече не може да избяга от грешките на миналото.

Освен „Заека богат” поредицата на Ъпдайк с главен герой Хари Енгстръм включва и романите „Заеко, бягай”, „Заека се завръща” и „Заека се укроти”, публикувани в четири различни десетилетия. Тя разкрива в детайли живота на обикновения човек на фона на различните икономически, социални и културни условия в тези периоди. Серията се превръща в панорама на втората половина на XX век. Самият Ъпдайк казва, че е „хроника на съдбата на моя герой и нашата страна.”

Джон Ъпдайк е печелил почти всички значими литературни призове, с изключение на Нобелова награда. Два пъти носител на „Пулицър” за „Заека богат” и „Заека се укроти”. Романите му са включени във всевъзможни класации. Неговото творчество е изключително обширно.

Той публикува 23 романа, сборници с разкази, поезия, критика и детски книжки. Неподражаемият му стил, изключителният му усет към детайла, специфичните му сюжети го превръщат в един от най-големите писатели на нашето време.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари