450 години от рождението на Шекспир

Шекспировият театър ще гостува и у нас по случая
Обновена: 24 апр 2014 14:57 | 23 апр 2014 15:55,
2
450 години от рождението на Шекспир
Снимка: Reuters

Във Великобритания и по целия свят днес отбелязват 450-ата годишнина от рождение на Уилям Шекспир, най-великия английски драматург и поет на всички времена. Неговите пиеси и днес не слизат от световната театрална сцена.

Истинската рождена дата на "националния поет на Англия" и "Ейвънския бард", както често го наричат във Великобритания, не е известна, припомня ИТАР-ТАСС. Знае се само, че е бил кръстен на 26 април. По традиция рожденият ден на Шекспир се чества едновременно с датата на неговата смърт - 23 април, която съвпада с празника на Свети Георги, небесния покровител на Англия.

Уилям Шекспир е роден в провинциалния английски град Стратфорд на Ейвън по време на управлението на кралица Елизабет Първа. Разцветът на литературната му и театрална кариера в Лондон е по време на управлението на крал Джеймс Първи. Епохата на тези монарси се смята за "Златен век" в културата на английския Ренесанс.

Творческото наследство на Шекспир включва 38 пиеси, 154 сонета, 4 поеми и три епитафии. Шекспир създава повечето си произведения между 1589 и 1613 г. Ранните му пиеси са главно комедии и исторически драми, жанрове, които достигат върха на развитието си в края на ХVI век. По-късно, до около 1608 г., пише главно трагедии, сред които "Хамлет", "Крал Лир", "Отело" и "Макбет", смятани за едни от най-значимите произведения в английската литература.

През последните години от активната си писателска дейност Шекспир пише трагикомедии, наричани понякога романси, и работи съвместно с други драматурзи.

Много от Шекспировите пиеси са публикувани в издания с променливо качество и точност. През 1623 г. двама от неговите сътрудници издават т.нар. "Първо фолио", сборник с драматични произведения, който включва 36 от всичките 38 пиеси, смятани днес за писани от Шекспир. Както подобава на герий от епохата на Възраждането,

Шекспир притежавамного таланти. Той не само пише пиеси, но ги и поставя, ръководител е на актрьорската трупа, наречена Мъжете на Лорд шамбелана, а по-късно - Мъжете на краля, която изнася спектакли в театър "Глобус".

"Той никога не е спирал да бъде модерен автор, а през последните 25 години репутацията му достига висините на страсферата. Във Великобритания и по целия свят никога досега не са поставяни толкова пиеси на Шекспир" - казва най-големият специалист по трорчеството на Шекспир, професор Джонатан Бейт от Оксфордския университет.

Трагедиите на английския гений - "Хамлет", "Крал Лир", "Ромео и Жулиета" - не слизат от световната театрална сцена, разказвайки за вечните конфликти на човешкото битие. През XX век класическите образи на Шекспировите герои са пресъздадени от британците Лоурънс Оливие и Джон Гилгуд. В Русия образът на Хамлет е изигран по блестящ начин от Владимир Висоцки в Театъра на Таганка.

Тържества в чест на 450-ата годишнина от рождението на Уилям Шекспир има в лондонския Шекспиров театър "Глобус". Главното събитие е премиерата на "Хамлет", която ще се състои тази вечер. "Каним всички желаещи на нашия празник - входът е свободен" - съобщават от театър "Глобус".

Днес Уилям Шекспир е най-голямата британска "културна икона", установи международна анкета, проведена във връзка 450-годишнина от неговото рождение, предаде Би Би Си.

В проучването, проведено от Британския съвет, участвали пет хиляди младежи от Бразилия, Германия, Китай и САЩ. Те били запитани с кое име най-много свързват съвременната британска култура и изкуство. За 14 на сто от запитаните това е бил Уилям Шекспир.

На втора и трета позиция били класирани респективно кралица Елизабет Втора и Дейвид Бекъм. Сред другите популярни личности личат имената на Джоан Роулинг, Адел, Пол Маккартни и Елтън Джон.

Шекспир се оказа най-популярен в Китай, където е бил посочен от 25 на сто от анкетираните. Най-нисък резултат той е получил в САЩ с 6 на сто от предпочитанията.

Друго голямо събитие, което ще отбележи юбилея, е началото на световното турне на трупата на шекспировия театър "Глобус". То ще продължи две години и ще представи пиесата "Хамлет".  Гастроли на трупата се предвиждат  в Хераклея в Македония, във Витенберг в Германия, в библиотеката "Фолгър" във Вашингтон, в руините на маите в Копан в Хондурас и др. В гастрола е включен и град Варна. Спектакълът ще се състои на 3 юни в рамките на Международен театрален фестивал "Варненско лято".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Английски болен мозък. Тотално изтрещял тип. Хамлет е много рядка глупост!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скро не бях попадала на толкова неграмотно написан текст, пълен с правописни грешки... Жалко за темата :-(