Белгийската писателка и актриса Изабел Уерѝ пристига в София

С романа си "Мерилин обезкостена" тя спечели Наградата за литература на ЕС
15 апр 2015 09:36, Петя Славова
0
Белгийската писателка и актриса Изабел Уерѝ пристига в София
Снимка: ИК Персей

Белгийската писателка, актриса, певица и режисьор Изабел Уерѝ ще представи лично българското издание на отличения си с Наградата на Европейския съюз роман "Мерилин обезкостена".

Срещата с нея ще е на 16 април от 18.00 часа. в залата на Чешкия център.

Изабел Уери е родена в Лиеж. Успехите й на театралната сцена се дължат не само на скандалните й постановки, но и на собствените й текстове „Смъртта на прасето“, „Базар за портокали“, „Госпожица Ари гола“…). Спечелила е наградата на белгийските театрални критици (2008).

Авторка е на романа „Господин Рене“ (въображаема биография на белгийския актьор Рене Ено) и „Поемите на Ивет". С втория си роман „Мерилин обезкостена“ печели Наградата за литература на Европейския съюз за 2013 г.

„Мерилин обезкостена“ е модерен роман за един живот, за една събуждаща се жена, за възхищението от живота, за откриването на любовта и свободата. Това е разчленяване на душата на едно момиче през три стадия от живота му, пътуване сред мислите на Мерилин (изборът на името съвсем не е случаен и е заигравка с култа към Мерилин Монро). Тя споделя размишленията си, откритията си, търсенето на перфектната любов, срещите си.

Три обезкостявания, три отделни периода в живота й. 6-8 години – времето на невинността, на надеждата и на очакването. 25 години – времето на разочарованията, на мечтите, на експерименталната любов с много партньори, на разцъфването. И Мерилин се раздвоява, изследва половете, формите. А след това идва времето на посвещението, на пълнотата, на успокоението, на срещите с мъката, на конфронтацията със смъртта, с Господ.

Авторката спряга живота във всички времена, съгласува щастието и любовта в множествено и единствено число, без ограничения и без да я е грижа за правописа и общоприетата пунктуация. Тя жонглира с думите, за да пръсне с блясък идеите си, чувствата си. Един модерен, съвсем нетрадиционен стил, понякога грапав, но никога невинен.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари