Германия и Русия - една срещу друга в романите на Борис Акунин

Излизат още две книги от поредицата "Смърт на брудершафт"
16 апр 2015 09:42, Петя Славова
0
Германия и Русия - една срещу друга в романите на Борис Акунин
Снимка: Еднорог

След успеха на първите две книги от новата поредица кино-романи на Борис Акунин, обединени в едно издание, на сцената отново излизат един срещу друг младият, но сърцат Алексей Романов и асът на немското разузнаване – Зеп фон Теофелс.

Този път това са "Летящият слон" и "Децата на луната". Историите ни отвеждат в устремно пътешествие във въздуха и ни запознават с изкусително мрачната декадетнска култура.

Двете велики империи, Германия и Русия, се изправят една срещу друга, войната е в ход, разузнаването и контраразузнаването са в не по-малко ожесточен конфликт от онзи по фронтовете.

През 1915 година асът на германското разузнаване, Зеп фон Теофелс, е въвлечен в авантюра, преобърнала изцяло историята на руската авиация. Както винаги, изпратеният на вражеска територия Фон Теофелс не се спира пред нищо – интриги, измами, прелъстяване и убийства, за да стигне до заветната цел: да попречи на производството на самолета, известен като “Летящият слон”. Романът е издържан в стила на класическите екшън филми с фокус върху спиращите дъха приключения във въздуха.

Във втория роман “Децата на луната” пламенния Алексей Романов се озовава в крайно нетипична за него среда – сред декаденти, обичайните посетители на бохемския клуб-кабаре “Деца на луната”, по следите на престъпник, заснел секретни планове за разстановката на руските войски. В изкусително мрачната, опияняващо поетична атмосфера на декадентската култура, сред зловещи мъже и фатални жени, Альоша сякаш се бори с призраци... Произведението носи духа и стилистиката на декадентския период в литературата.

Новата поредица, наречена „Смърт на брудершафт“, се състои от десет романа, всеки един издържан в духа на различен кинематографичен жанр – трагедия, мелодрама, екшън, мистерия. Действието е съсредоточено върху непрестанното съперничество между руското и немското разузнаване по време на Първата световна война. Двамата основни герои на поредицата, чиито приключения следим с интерес, са Алексей Романов и Зеп фон Теофелс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари