Мъдростта у всеки човек

В нея вярва видния психотерапевт Карл Роджърс
21 апр 2015 10:00, Петя Славова
1
Мъдростта у всеки човек
Снимка: ИК "Изток-Запад"

Книгата на Карл Роджърс "Начин да бъдеш" може да намерим у нас като част от елитарна поредица класици на психотерапията.

Началото бе поставено миналата година с "Човекът в търсене на себе си на Роло Мей.

Карл Роджърс (1902–1987) е един от основателите, заедно с Ейбрахам Маслоу на хуманистичния подход на психологията. Двамата извеждат темата за стаената у всеки от нас мъдрост и за присъщия ни неограничен вътрешен потенциал за справяне и израстване.

Влиянието на Роджърс върху историята на психологията и психотерапията е безспорно. В средата на миналия век движението за хуманистична психология има смелостта да се обяви за „трета сила в психологията“, заедно с психоанализата и бихейвиоризма. Роджърс, който е един от лидерите на движението, дръзко се противопоставя на тези два авторитета, създавайки нов модел без диагнози, анализи и интерпретации, лишен от експертни съвети и предписания. По този начин авторът на „Начин да бъдеш“ предизвиква революция в психотерапията.

В обобщение на предлагания от него личностно-центриран подход Роджърс пише: „Когато създаваме психологичен климат, позволяващ на човек да бъде – независимо дали е клиент, студент, работник или участник в група, – ние не го въвличаме в някаква авантюра. Ние го приобщаваме към нещо, с което е пронизана цялата жива природа – тенденцията да бъдеш повече от това, което си в момента, в по-голяма степен да станеш такъв, какъвто би могъл да станеш.

Вярвам, че така сме в съзвучие с мощната съзидателна тенденция, създала нашата вселена – от малката снежинка до огромната галактика, от нисшата амеба до най-чувствителните и надарени индивиди. Ние се докосваме до нашата способност да трансцендентираме себе си, да откриваме нови и по-духовни направления в човешката еволюция. Така мога да формулирам философската база на личностно-центрирания подход. Тя обяснява моето очарование от жизнеутвърждаващия начин да бъдеш.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
много ми прилича на другаря Тодор Живков този Карл Маркс :))))