Още нещо за "Червената ябълка"

Книга за приятелството, споделянето и взаимната помощ
13 май 2015 09:44, Петя Славова
0
Още нещо за "Червената ябълка"
Снимка: Емас

В един студен зимен ден гладът подгони зайчето и то напусна топлата дупка. Но навън снегът бе затрупал всичко. Само на един клон висеше самотна червена ябълка, а клонът беше толкова нависоко... Ала когато имаш приятели, нищо не е прекалено високо и прекалено далече.

Книга за приятелството, споделянето и взаимната помощ ни предлага  Феридун Орал - роден в Къръккале през 1961 година.

През 1985 г. завършва Факултета по изящни изкуства при университета „Мармара“. През целия си живот е илюстрирал детски книги – било собствени, било написани от други автори. Орал се числи към големите имена в илюстрацията не само в турската литература за деца, но и в световната, носител е на множество международни отличия.

Той е канен да участва с творбите си в изложби в най-различни краища на света – от Панаира на детската книга в Болоня до конкурс на ЮНЕСКО в Япония. Книгата "Червената ябълка" бе обявена от Международния съвет за детско-юношеска литература, базиран в Базел, Швейцария, за най-добре илюстрираната турска детска книга на 2008 г., и вече е издадена на английски, френски, немски, испански, каталонски, корейски...

През 2012 г. художникът беше номиниран за най-престижната награда в областта на детската книга в света - медала "Х. КР. Андерсен". Днес Феридун Орал живее и твори в Истанбул, като освен с илюстрации на детски книги се занимава и с живопис, скулптура и керамика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари