Честит рожден ден! Пипи на 70

На 21 май Астрид Линдгрен подарява Пипи на дъщеря си
Обновена: 22 май 2015 14:08 | 21 май 2015 14:00,
7
Честит рожден ден! Пипи на 70
Снимка: Gettyimages

Рижата, луничава и неимоверно силна духом и физически героиня на шведската детска писателка Астрид Линдгрен Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче или накратко Пипи днес има рожден ден - навършва 70 години, предаде РИА "Новости", цитиран от БТА.

Самата писателка често е разказвала, че на дъщеря си Карин дължи появата на Пипи на бял свят . През зимата на 1941 година настиналото момиче помолило майка си да й разкаже приказка и на въпроса й каква, отговорило: "Разкажи ми за Пипи Дългото чорапче". "Тъй като името бе особено и момичето стана особено" - разказва Линдгрен.

Карин получава като подарък от майка си първия разказ за Пипи под формата на ръкопис на рождения си ден на 21 май 1944 година. Първата книга е издадена през ноември 1945 г. Самата Карин е разказвала пред журналисти, че не знае откъде й хрумнало това име, защото никога не е мислили за Пипи.

С приказните разкази за луничавото момиченце са израснали не само много поколения шведи, но и читатели по целия свят. От появата на книгите досега мненията за Пипи Дългото чорапче са различни. Много я обичат заради независимостта, бунтарския дух, хумора и самостоятелността. Но тя не се харесва на всички.

Линдгрен е критикувана за липсата на педагогичност и за това, че подобни непослушни момиченца ще доведат до хаос в обществото. Рижата шведка продължава да предизвиква нееднозначни реакции - толкова много са страните в характера й, че в прочита им някои я виждат като феминистка икона, други като пацифист, борец за
свобода срещу потисниците и за правата на децата, слабите и уязвимите, а за трети тя е обичащо игрите дете, здраво и изпълнено с фантазии.

70-годишният юбилей на неостаряващото момиченце ще бъде отбелязан в Швеция с различни културни мероприятия - в книжарници, библиотеки. Голям празник е предвиден за 23 май в стокхолмския парк "Скансен".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит Рожден Ден Пипи!!!Пипи щеше да направи България РАй ако ни управляваше но ние си избрахме Буда Тиквонов Будалолисов накратко БиБи и затова ще си сърбаме попарата!
5
0
 
10
 
! Отговори
.. преди 8 години
Една от любимите ми детски книги.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква приятна изненада. Ще празнуваме заедно защото и аз имам днес рожден ден. А децата ми харесват толкова много Пипи. :-)
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРАВО.ЧРД.
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забавна книжчица. ЧРД
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Честит рожден ден, Пипи!