Кундера представя "Празникът на незначителността"

Новият роман на писателя е у нас от 22 юни
17 юни 2015 12:57, Петя Славова
1
Кундера представя "Празникът на незначителността"
Снимка: Колибри

След 13-годишно мълчание един от най-значимите и уважавани съвременни белетристи, получил световно признание, публикува нов роман. „Празникът на незначителността” (превод: Росица Ташева; стр. 108, цена: 16 лв.) е написан на френски, също като „Бавно”, „Самоличност” и „Незнанието”, но е издаден първо в Италия. Това е нещо като роман, приказка, анекдот, пиеса, фарс... Но какво значение има жанрът, след като незначителното стои в основата на съществуването. В „Празникът на незначителността” лесно можем да припознаем резюме на цялото творчество на писателя.

Милан Кундера едва ли има нужда от представяне. Роден през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Новелист с оригинален почерк и ярък експериментаторски талант, той постига международна известност с произведения като „Книга за смеха и забравата“, „Смешни любови“, „Животът е другаде“, „Валс на раздяла“, „Безсмъртие“, „Шегата“, „Самоличност“ и „Непосилната лекота на битието“ (екранизиран през 1988 г. под режисурата на Филип Кауфман).

КВиртуозният постмодернистичен стил на Кундера се отличава с фрагментарност, елегантна ирония, психоаналитични наблюдения и философска дълбочина.

Книгата е в превод на Росица Ташева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари