Разхлаждащо четиво със "Студ"

Ранулф Файнс с приключения при ниски температури
Обновена: 15 юли 2015 16:46 | 15 юли 2015 12:53, Петя Славова
0
Разхлаждащо четиво със "Студ"
Снимка: Издателство "Вакон"

Британският ветеран на приключенията сър Ранулф Файнс идва с ново четиво, което ще ни потопи в белите недра на най-невъобразимите условия и нечовешки температури на Земята. "Студ" вече може да се намери в книжарниците у нас.

 Екстремните условия винаги са привличали британския авантюрист сър Ранулф Файнс и в „Студ“ той ни разкрива част от своите шеметни авантюри. Неговата Трансглобална експедиция – първата обиколка на Земята от полюс до полюс в историята, го превръща в първия човек, прекосил както Антарктическия, така и Арктическия океан.

За шейсетия си юбилей Файнс пробягва седем маратона за седем дни на седемте континента. А няколко години по-късно покорява алпийския връх Айгер и хималайския Еверест, което го прави най-възрастния британец, стъпил на най-високия връх на планетата.

Потапяме се във вихъра на задъхващите опасности, с които се сблъскват Файнс и другарите му – от маневрите между ледените късове и свирепите бури на малка моторна лодка по Северозападния морски път над Канада, до дърпането на шейни с товар от 220 кг през осеяното с пукнати антарктическо плато при температура от под -50°С.

Предизвикателно и вдъхновяващо, това приключение кара кръвта ви да замръзне и да се изпълни с адреналин.
Научаваме любопитни факти за ледниците и техните обитатели, както и за културата и интимния живот на местното население. Файнс поставя адекватна историческа рамка на изследователите, чиито стъпки понякога следва, но често кривва от техния път, за да проправи нова пътека.

Имена като Кук, Рос, Амундсен, Шакълтън, Франклин отдавна са осигурили статута си на легенди, но неудържимият стремеж на Файнс и щурите му пионерски подвизи със сигурност го поставят редом до тях.

Самият автор - Ранулф Файнс е първият човек, който достига и двата полюса по суша, и първият, който прекосява Антарктида без външна подкрепа. През 60-те години е отстранен от Специалните военновъздушни сили за неправилна употреба на експлозиви, но след като се присъединява към армията на султан Оман, получава медал за храброст. Файнс е ръководил над 30 експедиции, включително и първата околосветска обиколка през двата полюса. През 1993 г. Нейно величество кралицата връчва на Файнс Ордена на Британската империя, тъй като докато разбива рекорди, успява и да дари над 14 милиона британски лири за благотворителност. През 2009 г. става най-възрастният британец, покорил Еверест. 


0
Още по темата: студРанулф Файнс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари