ФБР държало под лупа Габриел Гарсия Маркес

Бюрото шпионирало писателя над 20 години
20
ФБР държало под лупа Габриел Гарсия Маркес
Габриел Гарсия Маркес. Снимка: Reuters, архив

Федералното бюро за разследване на САЩ в продължение на 24 години е следило световноизвестния колумбийски писател, носителя на Нобелова награда за литература Габриел Гарсия Маркес, съобщи в. "Вашингтон пост".

ФБР е предоставило на изданието част от досието на прочутия творец, починал миналата година в Мексико. Досега съществуването на тези документи не бе афиширано, предаде БТА.

В. "Вашингтон пост" е получил 137 разсекретени страници от досието, събрано за Маркес от ФБР, една от главните задачи на което е контраразузнаването. Останалите 133 страници все още са с гриф "секретно".

Изданието подчертава, че от получените страници от досието не става ясно какви са били мотивите на бюрото да следи Маркес.

Под наблюдението на ФБР Маркес е попаднал на 33-годишна възраст, дълго преди да се изкачи на литературния Олимп. През 1961 г. Маркес е пристигнал със съпругата и сина си, тогава още бебе, в Ню Йорк в качеството на кореспондент на кубинската информационна агенция Пренса Латина. Очевидно това е подтикнало ФБР да започне да следи писателя.
Наблюдението е продължило 24 години. От това следва, че бюрото е продължило да се интересува от Маркес и след като през 1982 г. авторът на романа "Сто години самота" е бил удостоен с Нобеловата награда за литература.

Публикуваните във в."Вашингтон пост" данни показват, че разпореждането за наблюдението на Маркес е било дадено лично от шефа на ФБР Едгар Хувър, оглавявал бюрото почти половин век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Anti-USA преди 8 години
По времето на този фашист и мафиот Едгар Хувър започват големите гонения срещу ляво-мислещите интелектуалци. Под ударите на Фашингтон попадат световно известни писатели като Ърнест Хемингуей(уж се самоубил), актьори като Чарли Чаплин(поляк и българин - политически емигранти, анти-комунисти крадат трупа му от гроба), певци като Джон Ленън(убит от някакъв уж луд) и т.н. Десетки и стотици хиляди са следените и репресирани обикновени хорица.Ето това им е "демокрацията" на фашистите от САЩ!
9
0
 
4
 
! Отговори
Само Маркес ли??? преди 8 години
Само Маркес ли е бил следен от ФБР? А Чарли Чаплин къде оставяте? А ДЖОН ЛЕНЪН, БИЙТЪЛСА ЗАЩО ЗАБРАВЯТЕ? Убит накрая по много странен начин в Ню Йорк след като преди това демонстрира с Йоко Оно против войната във Виетнам!АЛБЕРТ АЙНЩАЙН КЪДЕ ГО ОСТАВИХТЕ? И той следен и с досие във ФБР. И още десетки и стотици, да не кажа хиляди хора на изкуството и науката, хора с независимо мислене и независим дух, които не повтарят като папагали и *** официалната американска пропаганда за света.
8
0
 
4
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
Евреите са се занимавали със шпионаж още по времето на фараоните.Те са разбрали,че това е единствения начин да държат властимащите в подчинение.По този начин евреите се добират първи до информацията и я използват в тяхна полза.За това евреите ги имат за хитри ,защото информацията е сила с която можеш да управляваш и контролираш и парите и любовта и всичкоЗалележете кои служби са най-силни и успешни в света.
7
0
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 8 години
Е как защо са го следили? Ами защото Маркес е от малкото убедени и вярващи в комунистическия идеал, краен комунист. А точно '60 до '80-те години в Америка е имало страхотни анти-комунистически настроения и дори гонения
6
0
 
3
 
! Отговори
КороМоро преди 8 години
По този начин те са наредили този велик писател до бандити, и наркопласьори!
5
2
 
8
 
! Отговори
Ришельо преди 8 години
Това се нарича американска "демокрация"!! Гледал съм документални филми как ЦРУ се разправя със враговете си.Шпионажа е детска игра!Техните методи могат да се сравнят с тези по германските концагери.Ако някой си въобразява ,че нацизмът си е отишъл жестоко греши.
4
2
 
18
 
! Отговори
Габриел Гарсия Марке преди 8 години
"Сто години сРамота"Посвещава се на ФБР, ЦРУ и Фашингтон!Габриел Гарсия Маркес
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ФБР държало под лупа Габриел Гарсия Маркесно поне не е пренаписало "Сто години самота", като българските комундури! сега да се чудим, какво сме чели?
2
4
 
11
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
Повечето читатели на Днес.бг обаче нямат представа кой е Маркес и има ли той почва у нас. Ако търсите прочити и лайкове, пишете по-добре за Кондьо и Азис.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Канални плъхове следят един велик талант.