Джулиан Асандж се среща с Астерикс

Основателят на сайта Уикилийкс влиза в комикса
22 окт 2015 15:48, Петя Славова
2
Джулиан Асандж се среща с Астерикс
Снимка: архив, Reuters

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж стана герой на новия 36-и комикс албум за Астерикс, който се появи на пазара днес, съобщават Франс прес и агенция ТАСС.

"Папирусът на Цезар" бе пуснат в продажба едновременно във Франция, в Барселона, в Берлин, в Лисабон, в Лондон в Монреал и в Кейптаун. Новото издание е допълнено с редица герои по идея на Ива Фери. Одобрение за появата им дадоха първият създател на Астерикс, художникът Албер Юдерзо, и дъщерята на покойния "втори баща" на комикса Рене Госини, пише БТА.

Сюжетът на новия албум се фокусира върху бойните подвизи на Гай Юлий Цезар. Преди да публикува своите "Записки за Галската война" той решава да премахне от тях главата, разказваща за поражението, което претърпял от галите. Писар, с име Бигдата /заимствано от терминологията на съвременната информатика/ предава текста от тази "цензурирана" глава на Дубълполемикс. Дали той ще предостави компрометиращия материал на Астерикс?

Дубълполемикс е представен в книжката като "международен глашатай на новини". Авторите не крият, че в дадения случай са били вдъхновени от действията на Джулиан Асандж. Той стана известен с публикуването в сайта си Уикилийкс на големи масиви с компрометираща информация. В рисунките на Дубълполемикс са придадени чертите на австралийския журналист.

Астерикс се превърна в истински издателски феномен. Новият албум е отпечатан в 4-милионен тираж и е преведен на 20 езика. Никоя друга книга във Франция не се радва на подобен успех. Астерикс е и най-четеният комикс в света, като предишното му издание за приключенията на Астерикс при пиктите достигна тираж от 5 милиона екземпляра.
От създаването му през 1959 година от комикса са продадени 365 милиона екземпляра, припомня Франс прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Асандж е истински герой достоен за уважение. Гонен от чужди, предаден от соите мили корумпирани политици, борещ се в името на справедливостта и истината.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АСТЕРИКС!!! АСТЕРИКС!!! АСТЕРИКС!!! Любимият ми герой!