Съвет: "Обърни се със смях назад"

Михаил Вешим събира 64 фейлетона в сборник
2 дек 2015 08:00, Петя Славова
0
Съвет: "Обърни се със смях назад"
Снимка: Сиела

64 от най-забавните и разпознаваеми фейлетони на видния български писател и журналист Михаил Вешим излизат в книгата „Обърни се със смях назад”. Корицата и илюстрациите в сборника са дело на проф. Иван Газдов.

Думата фейлетон произлиза от френското feuille, което в превод означава лист. Този жанр на публицистиката се появява за първи път през далечната 1800 г. като притурка към френския вестник Journal des Debats, а постепенно влиянието му расте все повече и повече с оглед на основните му функции: да въздейства на общественото мнение по актуални въпроси чрез своята злободневност и сатирично поднесена критичност.

Сатиричните текстове, писани в периода 1977–2015 г., са подредени в обратен хронологичен в сборника. В предговора на книгата авторът на „Английският съсед” и „Текила на разсъмване” обобщава: „Харесвам фейлетона, обичам го и го пиша – някой път веднъж дневно, друг път – веднъж седмично. И като пресметна, сигурно ми се събират няколко хиляди вестникарски текста за трийсет и пет години…”, завършвайки: „… обръщам се със смях назад, като се надявам читателите със смях да погледнат и напред! Приет на шега, животът е по-приятен, вервайте ми!”

Премиерата на „Обърни се със смях назад” ще се състои на 3 декември от 18.30 часа в книжарницата в подлеза на Ректората (бул. „Цар Освободител” № 22).

Книгата ще представят авторитетният литературовед, поет и литературен критик Йордан Ефтимов и проф. Иван Газдов, а известният български музикант Васко Кръпката ще вземе специално участие по време на събитието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари