Границите на въображението ни: "Отвъд разлома"

Впечатляващи разкази на Питър Уотс
9 дек 2015 17:07, Петя Славова
1
Границите на въображението ни: "Отвъд разлома"
Снимка: ИК „Deja Book”

Добрата научна фантастика не е само литература за развлечение, но и храна за размисъл – това изцяло важи за книгата „Отвъд разлома“, в която са събрани някои от най-провокативните и впечатляващи разкази на канадския писател Питър Уотс.

Одухотвореното чудовище от култовия филм „Нещото“ на Джон Карпентър разкрива истинските злодеи в тежък антарктически дуел... Изкуствен интелект предпазва биологично усъвършенствано дете-чудо от ирационалните му родители... Жена-дълбоководолаз открива истината за себе си не в ограниченията на своята мисия, а в дълбините на душата си... Съдебен психолог изследва психозата на студентка, която се е научила да препрограмира самата реалност... Баща опитва да спаси разбитото си семейство в катастрофа, предизвикана от серия интелигентни урагани... В космоса един човешки кораб напада непонятно извънземно същество, обгърнало звезда, а друг бяга от неумолим ловец...

Изтъкани от мрачно великолепие и смели идеи, фантастичните истории в сборника „Отвъд разлома“ впечатляват не само с чист като кристал стил, но и с блестящо въображение. Питър Уотс изследва мъгливата граница между познатото и немислимото, съчетавайки актуални научни идеи с майсторска проза в традициите на стожери като Уилям Гибсън („Невромантик“), Майкъл Крайтън („Сфера“) и Анди Уеър („Марсианецът“).

Сравненията с такива светила са неизбежни – наличието на разнообразните и напредничави хрумки на родения в Канада автор отново и отново преначертават границите на човешката фантазия. Нещо повече: „Отвъд разлома“ ни позволява не само да съзрем изцяло нови творчески пейзажи, но и да се изправим пред сериозни морални и интелектуални предизвикателства. На всичкото отгоре Уотс категорично отказва да се осланя на установените клишета и се стреми постоянно да предизвиква възможностите си на професионален и дързък фантаст.

Българските книгомани вече са опознали писателя чрез революционния му роман „Слепоглед“, който преди няколко години успя да шокира и впечатли дори най-закоравелите и претенциозни следовници на жанра. Любовта към науката, познанието и загадките във Вселената са отличен двигател на креативността, което си проличава във всеки сюжет, сътворен и развит от Уотс, включително и в „Отвъд разлома“, приютяващ някои от най-добрите му разкази, част от които са удостоени с престижни литературни награди, например „Шърли Джаксън“ за „Нещата“ и „Хюго“ за „Островът“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари