Глобализация - за корпорациите или за хората

Нейоми Клайн я изследва в "Това променя всичко"
Обновена: 13 яну 2016 09:28 | 13 яну 2016 08:05, Петя Славова
1
Глобализация - за корпорациите или за хората
Снимка: ИК "Изток-запад"
Каква глобализация искаме – за корпорациите или за хората, пита Нейоми Клайн в "Това променя всичко".
Лицето на алтерглобализма прави безпощаден анализ на климатичната криза и сочи виновните за глобалното затопляне. Авторката не спира дотук, а предлага решения за излизане от създалата се тежка ситуация.
 
„Това променя всичко“ е може би най-провокативната книга на Нейоми Клайн, станала световноизвестна с ярките си  политическите анализи и яростната критиката на корпоративната глобализация. „Това променя всичко“ излиза в края на 2014 г. и веднага оглавява класациите за най-продавани книги. 
 
Клайн умно и последователно развенчава всички популярни митове, свързани с драматичните климатични промени в света. И да, основната причина за глобалното затопляне е алчността на капиталистическия пазар; и засягащи всички нас са последиците от тази алчност. 
 
Къде е спасителният изход според нея? Радикалните  промени ще се случат само ако обикновените хора масово се надигнат на протест. И ако са решени на всяка цена да решат кризата с климата - може би най-опасната за човечеството и за планетата досега. 
 
Защото мащабите й са всесветски и всеобхватни, и тя променя всичко: и това, което можем да направим, и онова, на което се надяваме, както и всичко, което можем да изискваме от себе си и нашите политици. А те ни казват: нещата са неизбежни и вече нищо не може да се стори. 
 
„Можем ли да се справим?“, пита Клайн. И отговоря: „Всичко, което знам, е, че нищо не е неизбежно. Нищо, освен това, че климатичните промени променят всичко. И за много кратко време същността на тази промяна все още зависи от нас.“
 
Нейоми Клайн е родена на 8 май 1970 г. Първата й книга е „Без лого“; там тя разглежда резултатите от рекламната индустрия и консуматорската култура в развитите страни. Следва сборникът „Огради и прозорци“, описващ организираните протести срещу интересите на корпоративната глобализация.
 
В третата си книга, „Шоковата доктрина“, журналистката анализира световните политико-икономически процеси през последните десетилетия. Ключовите въпрос е: „Каква глобализация искаме – за корпорациите или за хората?“ Във всеки случай тя е на страната на хората.
 
Наричат Нейоми Клайн „един от най-вдъхновяващите мислители в днешния свят“ не само защото открито поставя някои от най-важните и неотложни проблеми на нашето съвремие - но и защото много умело разглежда тревожните въпроси в политиката, ненужните истерии в икономиката и стига до верни исторически изводи. 
 
„Това променя всичко“ е задълбочен труд, който е за необходимостта от цялостна промяна в мисленето ни за света. Книгата е предназначено за читатели с активна позиция към случващото се в нашия с/грешен свят.

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Одисей да се изкаже в защита на едрия капитал, олигрхията и империализма.