Неравните в обществото в "Голямото разделение"

Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц коментира ситуацията
18 яну 2016 08:08, Петя Славова
1
Неравните в обществото в "Голямото разделение"
Сниммка: ИК "Изток-Запад"

След книгата „Цената на неравенството“ у нас излиза следващата книга на икономиста Стиглиц  „Голямото разделение“, във време, в което светът никога не е бил толкова разделен. Книгата включва подбрани от самия Стиглиц статии, писани за авторитетни издания като „Ванити Феър“ и „Ню Йорк Таймс“. 

 Според Джоузеф Стиглиц огромното неравенство в Щатите не е в резултат от неумолимите закони на икономиката, а е въпрос на политика и е напълно възможно да се предприемат действия за неговото преодоляване.
 
Сходно е мнението на учения и по отношение на кризата: „Всъщност кризата не беше някакво природно бедствие от рода на потопа или земетресението на века. Тя беше нещо, което ние сами си причинихме; също като прекомерното неравенство, тя беше резултат от нашите политики и политика.“
 
Нобеловият лауреат обяснява , че икономиката и политиката се преплитат в порочен кръг, в който по-голямото икономическо неравенство се превръща в политическо. Той извежда четири основни проблема, стоящи пред американското общество през последното десетилетие.
 
Това са огромното неравенство, лошото икономическо управление, глобализацията и ролята на държавата и пазара. Стиглиц разкрива взаимната връзка между тях. Той смята, че демокрацията се нуждае от реформи, които да засилят отговорностите на управляващите.
 
Самите управляващи трябва да се съобразяват с интересите на хората, което е път за преодоляване на голямото разделение. Различната политика води до по-добри икономически постижения, което пък ще доведе до по-ниски нива на неравенството. Съчетавайки яснота и плам в изложението, Джоузеф Стиглиц не само изтъква проблеми, но и очертава възможни решения.
 
Джоузеф Юджийн Стиглиц е американски икономист, професор в Колумбийския университет, роден на 9 февруари 1943 г. Стиглиц е автор на седем книги, последната от които е „Голямото разделение“. Председател е на Съвета на икономическите съветници и главен икономист на Световната банка.
 
Носител е на Нобелова награда за икономика през 2001 г. и на медал „Джон Бейтс Кларк“. Определян е като един от четиримата най-влиятелни икономисти на нашето време, а през 2011 г. „Тайм Магазин“ го поставя в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света. Основните въпроси, на които Стиглиц се стреми да даде отговор, са причините за неравенството, дискриминацията и безработицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
32
 
! Отговори
bros преди 8 години
С едни поне 10% игнорантни white trash-ове, джънкита и неясен допълнителен процент разнокожи вегетатори няма как да не се получи такава тенденция.