Да поговориш със Скорсезе

Ричард Шикъл споделя срещата си с режисьора в книга
Обновена: 20 яну 2016 12:04 | 20 яну 2016 10:03, Петя Славова
0
Да поговориш със Скорсезе
Снимка: Колибри
 „Разговори със Скорсезе”  ни предлага влиятелният кинокритик Ричард Шикъл. Той успява да се срещне и поговори с великия режисьор, а това, което си казват написва в книгата, която може да намерим у нас от 25 януари.
 
 „Разговори със Скорсезе“ предлага рядък поглед към вътрешния свят на Скорсезе, една от „институциите” на световната кинематография, чрез неговите собствени думи. Режисьорът разказва увлекателно за шедьоврите си и за по-малко известните си филми, за документалните си опити и за това какво му е повлияло най-силно.
 
Оказва се, че по „жестоките улици“ на неговото детство, прекарано в квартал на работническата класа, но и на мафията, опасността винаги е дебнела зад ъгъла. Скорсезе е магьосникът, обогатил световното кино с ленти като „Разярения бик”, „Последното изкушение на Христос”, „Кралят на комедията”, „Невинни години” и „Добри момчета”.
 
Скорсезе е и страстен любител и изследовател на киното – човек, който отделя почти толкова време, за да изучава и реставрира старите филми, колкото да създава нови. „Когато си близо до човек като Марти, оставаш с усещането, че режисьорите не се чувстват истински живи, освен ако не са тотално отдадени на професията си”, споделя Ричард Шикъл.
 
Роден през 1933 г., Ричард Шикъл е уважаван американски киноисторик, журналист, автор, сценарист и документалист, а също филмов и литературен критик. Той води интервютата с Мартин Скорсезе с искрено любопитство, усърдие и вещина.
 
Превежда ни през живота и творчеството на големия кинорежисьор – от детството в реалността на нюйоркския квартал Малката Италия през 50-те години, бягството му от тази реалност чрез филмите до израстването му като творец, чиито енциклопедични познания за киното оформят амбициите и изкуството му.
 
"Разговори със Скорсезе" е в превод на Росен Рачев и Богдан Русев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари