Диагноза "Ку -Ку": Ентусиазъм и вяра в себе си

Създателите на предаването събраха спомените си в книга
Обновена: 26 яну 2016 11:43 | 26 яну 2016 08:22, Петя Славова
4
Диагноза "Ку -Ку": Ентусиазъм и вяра в себе си
Снимка: Булфото

Как са се променили хората, създали студентското предаване "Ку-ку", разказват самите те в книгата "Ние сме Ку-Ку".

Спомените си са събрали 45 автора, сред които Георги Крумов, Жени Костадинова, Мадлен и Нидал Алгафари, Петър Курумбашев, Алберта Алкалай, Август Попов.

Естествено впечатленията си от онова време споделят и Владо Въргала, Камен Воденичаров, Васил Василев – Зуека и други от актьорите, които днес "светят със собствена, а не с отразена светлина", акцентира Петър Курумбашев.

Поводът да се "събуди" духът на Ку-Ку е, че на 27 януари се навършват 26 години от началото на предаването. 

Така всенародните празненства ще започнат в "Яйцето" на връх рождения ден от 18.00 часа, а от 21.00 часа ще се излъчи по БНТ филмът "Ку-Ку – началото" на Радо Чолаков.

За повечето от участниците в предаването, именно шоуто дава старт на кариерата им. Други като Мадлен и Нидал, се развиват и в личен план, ставайки семейство и имайки две деца.

"Може би съм единствената, която днес се занимавам с намигване и не с намигване с феномена "Ку –Ку" , разказа психологът Мадлен и допълни, че именно "Ку-Ку" позволява да мислим "извън кутията". 

Мадлен обясни, че четейки писма, пращани до предаването преди 25 години, е видяла колко различен е днес българинът. Голяма част от тях са започвали с: "Вие сте червени боклуци", други пък  са ги наричали "сини гадове".

"Когато гледаме постепенно промените, не ги усещаме, но като извадих чувалите с писмата и започнах да чета, видях, че сме много различни. Много по-толерантни сме в мисленето. Българинът има много повече приемане, духовна интелигентност, по-добра самооценка", доплни тя.

Нидал Алгафари пък припомни, че след "Козлодуйското" предаване със сценаристите са имали идея да направят още по-страшен епизод, в който е щяло да има реплики как се договарят изборите, с имитатори и двойници, но са се уплашили.

Той също така опроверга слуховете, че "Ние сме Ку-Ку" е отмъщение на книгата, която издаде Слави Трифонов.

"Слави е институция. Може би е и най-силното продължение на "Ку-Ку". Той е написал книга и не би трябвало да участва в друга такава, но от екипа му са имали пълната свобода да пишат и да участват в проекта".

Георги Крумов. съставител на книгата допълни, че е имало отправена покана към Слави, но решението да не се включи е негово и  лично. Въпреки че не е написал своя разказ, книгата я има, а доказателство, че няма спор между тях и телевизионния водещ, е участието на Петър Курумбашев в шоуто му на 27 януари.

Курумбашев допълни, че подобно предаване е възможно да съществува единствено в период на преход, а не при установена демокрация или социализъм.

"Ние участвахме в този "тунел" на времето, изпуснаха ни и ние се изпуснахме. Получи се много приятно. Иначе сега производството на телевизионен фураж върви добре. – каза той - Има щастливи кокошки и щастливи зрители".

Той не пропусна да отбележи и не така позитивните данни, в които България попада всяка година от 2006 г. в класацията по свобода на словото и от 34-о страната ни е стигнала 110 -място.

За финал Мадлен Алгафари определи и точната диагноза за това да си "Ку-Ку": човек, притежаващ ентусиазъм, вяра в себе си и абсолютна материална незаинтересованост. А що се отнася до книгата, парите от продажбата ще бъдат дарени за покупката на мобилен ренген за неонатологията на Окръжна болница "Св. Анна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прoдажници. Всички до един, дето са на снимката.
2
4
 
4
 
! Отговори
Арнолд Шварценегер преди 8 години
Ку-Ку и Каналето са история, независимо дали ви харесва или не. Замислете се, дали днес има почва за такова саркастично, сатирично и същевременно дълбокосмислено предаване? Дали изобщо може да бъде допусната такава критика в национален ефир, каквато имаше по Канал 1 до средата на 90-те години?
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Странно ми е да виждам как славите предаване-полуфабрикат, приготвено от безотговорни и непонятни хора, които докараха до истерия цял народ с *** си измишльотини за Козлодуй и вече 26 години им създавате ореол на герои, а всъщност те са едни обикновени престъпници. Шоуто им така или иначе изобщо не беше нито забавно, нито интересно. Браво на Слави, че е осъзнал какво правеха тогава и не се е включил в този пир по време на чума.