На къде води "Тесният път към далечния север"

Показва ни Ричард Фланаган в книгата си
Обновена: 4 фев 2016 11:43 | 4 фев 2016 11:41, Петя Славова
0
На къде води "Тесният път към далечния север"
Снимка: Колибри

С „Тесният път към далечния север” австралийският писател Ричард Фланаган спечели една от най-престижните награди в литературния свят – „Ман Букър” 2014. Книгата излиза у нас на 8 февруари в превод на Владимир Молев.

„Тесният път към далечния север“ ни повежда към далечната 1941 година, когато младият военен лекар Дориго Еванс се влюбва за пръв път. Скоро след това войната го изтръгва от света, в който живее, и го запраща на далекоизточния фронт, а оттам и в ада на японски трудов лагер.
 
Авторът майсторски пресъздава участта на военнопленниците, които строят железен път между Тайланд (тогавашен Сиам) и Бирма – малтретирани от пазачите, изнурени и болни, те се вкопчват в бляновете си, за да оцелеят. Дориго се уповава единствено на надеждата да види отново Ейми, съпругата на чичо му, с която го свързва неутолена страст, покълнала преди да замине за фронта.
Петдесет години по-късно героят с удивление размишлява над своята одисея и, проклинайки мъглявината на спомените, търси отговор на въпроса как и защо е стигнал дотук.
 
   Роден през 1961 г. в Тасмания, Ричард Фланаган е смятан за най-добрия австралийски писател на своето поколение („Икономист”). Автор е на шест романа, всеки от които е отличен с по няколко награди, както и на множество статии и есета, посветени на опазване на околната среда и на културното наследство на родния му остров. Спряган като шедьовър,
 
„Тесният път към далечния север” е вдъхновен от преживяванията на баща му в японски военнопленнически лагер през Втората световна война. Заглавието е заимствано от прочутия с метафоричните си духовни обобщения пътепис на японския класик Мацуо Башо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари