С непознати шведи в открито море

"Една съвсем различна история" предлага Хокан Несер
5 фев 2016 13:00, Петя Славова
0
С непознати шведи в открито море
Снимка: Емас
"Една съвсем различна история" предлага шведския писател Хокан Несер с романа си, който може да намерим вече на книжния пазар у нас.
 
С осезаем скандинавски привкус, романът се отличава от традиционните криминални сюжети, тъй като е съшит майсторски от изненадващи събития, необичайна обстановка, философски размишления и завладяваща тайнственост.
 
Китното френско селце Мустерлен събира шестима шведи, избрали Бретан за лятната си почивка. Не знаят почти нищо един за друг, а подробностите не ги и интересуват. Занимава ги по-скоро друго: морето, природата, хубавата храна, възможността да се изкъпят голи през нощта, да завържат летен романс…
 
Един ден на плажа към компанията им се присъединява чаровно тринайсетгодишно момиче с необичайното име Трое. Подкупващият ѝ чар и относително зрялото за крехката ѝ възраст поведение ѝ спечелват място на яхтата, с която шестимата шведи се канят да посетят един от островите Гленан. Излетът започва като невинно приключение и веселата компания дори не подозира предстоящата трагедия…
 
 Същевременно инспектор Барбароти заминава на почивка с любимата си Мариан на прекрасния шведски остров Готланд. Раят обаче бива помрачен от писмо, в което анонимен убиец заплашва да отнеме живота на човек с името Ерик Бергман. Барбароти е повече от раздвоен какво да прави - Да се върне в Шумлинге и да започне разследване или да остане при Мариан. Обаждане от участъка слага край на колебанията му: авторът на писмото действително е осъществил заплахата си.
 
„Една съвсем различна история“ е вторият случай на инспектор Барбароти след „Човек без куче“. Главният герой е наполовина италианец и изключително екстравагантен персонаж със сухо чувство за хумор и склонност към самоирония.  
 
Авторът на романа Хокан Несер е роден в имението „Елвеста“ в покрайнините на градчето Кумла, Швеция, през 1950 година, но по-голямата част от живота си прекарва в Упсала. Изучава социология, английски, история на литературата и философия.  Работи като доста години като гимназиален учител, преди да се отдаде изцяло на литературното поприще.
 
Хокан е на 40, когато го издават за пръв път. Първият му роман, озаглавен „Хореографът“, излиза от печат през 1988 година и представлява екзистенциален любовен роман. Пет години по-късно Несер осъществява истинския си литературен пробив с криминалния роман „Едрата мрежа“.
 
За него през 1993 г. писателят е отличен с Наградата за дебют на Шведската академия за криминална литература. Романът слага началото на десеттомната поредица за инспектор Ван Ветерен, която се развива в измисления град Мардам. Последният роман от поредицата излиза през 2003 г. Книгите са публикувани в 30 държави и са продадени в над десет милиона екземпляра.
Редом с Хенинг Манкел, Хокан Несер е сред най-знаковите съвременни криминални автори в Швеция. Неговият юношески роман „Ким Новак не е плувала в Генисаретското езеро“ е включен в литературната програма на шведските училища.  Голяма част от произведенията му са екранизирани.
Хокан Несер е трикратен носител на Наградата за най-добър шведски роман на годината, на Стъклен ключ за най-добър скандинавски криминален роман, Наградата на Датската академия за криминален роман, Наградата на Шведското радио за най-добър разказ, Наградата на Сдружението на шведските издатели в категорията „криминале“ за „Човек без куче“, а през 2007-а „Съвсем различна история“ е обявен за най-добър криминален роман в Швеция.

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари