Как живеят ирландците в "Дъблинчани"

Сборник с разкази на Джеймс Джойс излиза у нас
Обновена: 17 фев 2016 16:41 | 17 фев 2016 16:35, Петя Славова
0
Как живеят ирландците в "Дъблинчани"
Снимка: Колибри

Сборникът с разкази „Дъблинчани” от един от най-влиятелните творци на 20-ти век  Джеймс Джойс, излиза у нас на 22 февруари в превод на Асен Христофоров.

„Дъблинчани“ съдържа петнайсет необикновени истории, първоначално издадени през 1914 година. Книгата създава удивително живо и натуралистично изображение на живота на ирландците от средната класа в Дъблин в началото на двайсети век, разкривайки детството, юношеството и зрелостта на героите.
 
Сборникът шокира тогавашния литературен свят с графичния подход при описанието на интимни сцени и съчетанието от безпрецедентен документален реализъм с кинематографичен изказ. Много от героите в „Дъблинчани“ се появяват с малки роли и в знаковия роман на Джойс „Одисей“. 
 
   Джеймс Джойс е ирландски писател и поет, роден в Дъблин през 1882 г. Макар и не особено тачен приживе, особено в родината си, впоследствие става един от най-влиятелните писатели на ХХ век, а творчеството му е емблематично за литературното течение на модернизма, към което принадлежат Вирджиния Улф и Марсел Пруст.
 
Писането на Джойс революционизира употребата на езика - той заменя общоприетите средства на реализма с нови, експериментални похвати, целящи по-адекватен израз на вътрешния живот. Световната си известност Джойс дължи преди всичко на романа „Одисей“, като другите му значими творби са сборникът с разкази „Дъблинчани“, романите „Портрет на художника като млад“ и „Бдение над Финеган“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари