За женомразството: блудница, вещица, светица и наивница

Историята разказва френският историк Ги Бештел
11 апр 2016 17:37, Петя Славова
9
За женомразството: блудница, вещица, светица и наивница
Снимка: ИК "Изток-Запад"

Цялата история на църковното женомразство е събрана в книгата "Четирите жени на Бог". В изследването си френският историк Ги Бештел разглежда четирите представи на високопоставените християнски духовници за нежния пол: блудница, вещица, светица и наивница.

От книгата ще научим откъде идва негативното отношение към жената в християнството. Също така ще научим защо  Църковната институция векове наред искала да подчини жената. Там е написано и защо на жените е бил отказван достъп до познание, култура, посвещаване в духовен сан, граждански права.

Френският историк се спира и на темата за женското несъвършенство, изтъквано в почти всички религии, особено в християнството и юдаизма. Още от момента, в който Ева дава ябълката на Адам, жените са обвинявани във всички възможни пороци.

Единственото спасение за наследничките на Ева е да станат майки, защото майчинството е спасение от грехопадението. Църквата одобрява образа на жената като мила и предана майка, но дори и тогава е резервирана. Жените винаги са подозирани, че носят дълбоко в себе си дремеща блудница или зла вещица.

Светиците също не са били напълно одобрявани, защото са се опитвали да излязат от анонимността, на която били обречени жените. В продължение на почти деветнадесет века Църквата и нейните богослови проявяват противоречиви чувства към жената. В края на изследването си френският учен се спира и върху съвременното положение на жените в християнската църква.

Ги Бештел е френски историк, посветил цялата си научна кариера върху изследвания, свързани с образа на жените в християнската религия и цивилизацията на Средиземноморието.

„Четирите жени на Бог“ е увлекателно четиво интересно не само за историците, но и за широк кръг читатели. Преводът от френски е дело на Недка Капралова, оформленето на корицата е на Андрей Козарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Нафарфорий преди 7 години
Това отношение към жените го има само в сбъркания католицизъм, сатанинския юдаизъм и дивашкия ислям. Аман от антихуманни и богунеугодни религии. В източното православие дедо поп си има попадия и си я люби, тачи и уважава. Редовно при това. Нема шест-пет.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Женомразтво е силна дума. В Стария завет се описва какви заповеди са били дадени на Мойсей от БОГ и как да се върши всяко нещо. Там не пише нищо за свщениЧКИ. Пише, че БОГ избира мъже да Му бъдат свещениЦИ и че това е Неговата воля.
4
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защото са знаели ,че жена без контрол е като градински маркуч под силно налягане- мята се като змия и оплесква вдичко наоколо.....
3
4
 
2
 
! Отговори
Бежанец с нагон преди 8 години
Тези от френската джамахирия успешно вменяват на европейците - врели некипели!
2
0
 
6
 
! Отговори
много зле сме преди 8 години
При че е истина написаното за жените тогава най-голямата слабост на мъжете е между краката им.Въпрос от интерес е къде са размислите на старите и мъдри хора
1
8
 
13
 
! Отговори
az tam преди 8 години
Според мен такива книги се пишат само от комплексирани мъже тормозени от майките си като малки :) Отделна тема е психичното състояние на най-големия женомразец Мохамед :)