"Дивашка жътва”: канибали, геополитика и един богат наследник

Историята на младия Рокфелер разказва книга
6 юни 2016 16:19, Петя Славова
1
"Дивашка жътва”: канибали, геополитика и един богат наследник
Снимка: Издателство: Ерове

"Дивашка жътва” е документален разказ за една от най-скандалните истории на 20 век.

На 21 ноември 1961 г. 23-годишният син на американския губернатор Нелсън Рокфелер, Майкъл Рокфелер изчезва край бреговете на югозападна Нова Гвинея, където събира експонати за „Музея на примитивното изкуство” в Ню Йорк.

След като не е открит от масовото издирване, се появяват слухове, че е убит и изяден от местните асмати – племе на воини, чиято комплексна култура е изградена върху свещено реципрочно насилие, лов на глави и ритуален канибализъм.

Сензацията бързо достига до първите страници на пресата, но сложната геополотическа ситуация (колониални спорове между Холандия и Индонезия) налага семейството яростно да отрича пикантната версия и да твърди, че младият Рокфелер се е удавил.

Половин век по-късно журналистът и пътешественик Карл Хофман разкрива шокиращи нови доказателства, които най-накрая ни показват цялата удивителна история.

Следвайки стъпките на Майкъл, Хофман пътува до джунглите на Нова Гвинея, потапяйки се в свят на бивши ловци на глави и канибали, тайни духове и обичаи, за да опознае поколения от асматите. Чрез задълбочено изследване на архивите, той открива стотици страници на невиждани досега оригинални документи и намира живи свидетели, които желаят да говорят публично за първи път от 50 години насам.

„Дивашка жътва” е едновременно хипнотизиращо криминале и очарователен портрет на сблъсъка между две култури, което води до смъртта на един от най-богатите и влиятелни наследници на Америка. Неслучайно вече е бестселър в САЩ, Германия, Холандия и Франция и тепърва ще излезе в Бразилия, Япония, Южна Корея и др.

Българският превод е дело на журналиста и филмов режисьор Йордан Тодоров, a оригиналното име на книгата (Savage Harvest) е заемка от Любовен сонет XI на чилийския поет Пабло Неруда.

Художественото оформление на „Дивашка жътва“ е дело на Костадин Кокаланов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари