Да избягаш от контролирания от талибаните Афганистан

Лора Маквей разказва в книгата "Под бадемовото дърво"
31 мар 2017 09:45, Петя Славова
0
Да избягаш от контролирания от талибаните Афганистан
Снимка: ИК "Кръгозор"

Разтърсващ и трогателен роман за семейство, което бяга от контролирания от талибаните Афганистан през 90-те години, излиза на български език на 30 март 2017 г.

В "Под бадемовото дърво” Лора Маквей разказва история за войната и загубата на дома, за оцеляването и надеждата - история, която е огледало на света днес.

Родената в Северна Ирландия писателка още от дете е повлияна от политическото и религиозното разделение в родината си и от ранна възраст започва да се интересува от света навън. Работи и оглавява организации, които защитават правото на момичетата и жените на образование и подкрепят свободата на словото.

През годините се запознава с вдъхновяващите истории на много хора от различни държави, които са били принудени да напуснат родината си. Участвала е в събития за обсъждане на конфликти и на съдбата на бежанци от цял свят.

Именно опитът й, социалната й ангажираност, страстта й към писането и интересът й към руската литература са основният двигател за дебютния й роман "Под бадемовото дърво”.

В него 15-годишната Самара разказва разтърсващата история на семейството си, докато пътува по Транссибирската железница към Москва в компанията на кондуктора Наполеон, на романа "Ана Каренина“, на родителите, братята и сестрите си.

Когато талибаните завземат столицата на Афганистан Кабул, семейството бяга от ужасите на гражданската война и от един разпадащ се свят, в който те вече нямат място. Зад гърба си оставят жълтата къща с бадемовото дърво и щастливите спомени от миналото:

Пиша за красивото си семейство и за нашето налудничаво пътешествие с влак. Описвам недоразумения и драми, спорове, сълзи и споделен смях. Пиша за всичко, което ще направим, когато накрая престанем да пътуваме. Когато наново започнем да живеем.

В един момент с шокираща сила всичко, което Самара разказва върху белия лист, започва да се разпада...

Романът "Под бадемовото дърво” впечатлява с изключително писателско майсторство и интересен композиционен подход. Това е история за суровата реалност, за силата на въображението и за надеждата, която поддържа човек дори и в най-тежки времена.

"Това, което най-много ме впечатлява, е издръжливостта на човешкия дух, когато преодолява загуба – умението да започнеш отначало, да не губиш надеждата и любовта, когато изпитваш неизмерима болка и страдание, споделя Лора Маквей. Тази издръжливост у хората е нещо, на което съм ставала свидетел при пътуванията ми, и точно това искам да уловя в моя роман "Под бадемовото дърво”.

Според авторката книгите са мост между хората, за да изграждат разбирателство, да подсилват емпатията ни и да ни помагат да погледнем на живота от друг ъгъл, различен от нашия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари